Hem / Rökning motverkar hälsoeffekten av medelhavskost
Rökning kan förstöra de positiva hälsoeffekterna av att äta sunt och följa den så kallade medelhavsdieten. Det visar en ny forskningsstudie.
Det är väl bevisat att kostvanorna kring Medelhavet hör till de mest hälsosamma i världen och kan förebygga cancer, hjärtkärlsjukdom, diabetes och andra allvarliga sjukdomar. De viktigaste delarna av medelhavsdieten är att äta rikligt med frukt och grönsaker, vegetabiliskt fett som olivolja och rapsolja, mycket fisk och nötter samt dricka måttliga mängder rött vin. Rött kött (till exempel nöt-, gris- och lammkött) ska man undvika.
En av förklaringarna till att medelhavsdieten är så nyttig antas vara att den höjer halterna av proteinet adiponectin i blodet. Detta protein frisätts från fettvävnad. Proteinet ökar cellernas insulinkänslighet samt motverkar åderförkalkning och inflammation, effekter som på sikt minskar sjukdomsrisken.
Medan medelhavskost främjar adiponectinproduktionen i kroppen, har rökning motsatt effekt. Rökare har i genomsnitt lägre halter av proteinet, vilket kan vara en bidragande orsak till rökningens alla negativa hälsoeffekter.
Forskare vid King Saud University i Riyad, Saudiarabien, ville undersöka om medelhavskost kunde upphäva rökningens dämpande effekt på adiponectin. Nivåerna av adiponectin i plasma mättes hos fyra grupper: 41 personer som aldrig rökt och inte åt medelhavskost, 45 personer som aldrig rökt och åt medelhavskost samt 61 rökare och 34 före detta rökare med samma diet.
Bland de rökfria personerna syntes tydligt den positiva effekten av medelhavsdieten, de som åt den hade högre nivåer av det gynnsamma proteinet. Men hos dem som rökte hjälpte inte dieten, deras adiponectinnivåer var låga trots medelhavskosten. De som slutat röka låg bättre till än rökarna och sämre till än de som aldrig rökt.
Forskarnas slutsats är att en sund kost inte räcker till för att minska hälsoriskerna med rökning.
Studien har publicerats av Journal of atherosclerosis and thrombosis.
Länk till forskningsartikeln
2025-01-20
Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, vill minska nikotinnivåerna i cigaretter. Syftet är att göra dem mindre attraktiva. Det skulle...
Varje cigarett som röks kan i genomsnitt ta cirka 20 minuter från rökarens förväntade livslängd, enligt ny forskning baserad på...
2025-01-02
Carlsbad är den första staden i San Diego County, Kalifornien, som förbjuder rökning och vejpning i alla flerfamiljshus.
2024-11-26
Australien har sedan tidigt 2000-tal haft rökförbud på uteserveringar. Det är en av flera åtgärder som landet vidtagit för att...
2024-09-03
Philip Morris International har ett mål att minska försäljningen och därmed leveranserna av traditionella cigaretter. Ny forskning från Bath-universitetets tobaksgrupp...
2024-05-28
Sydkoreanska lagar förbjuder scener med rökning i tv-serier som visas på inhemsk tv. Innehåll som streamas på plattformar baserade utomlands...
2024-05-14
På varje cigarett i Kanada finns numera en varningstext. Som första land i världen tar man detta steg för att...
2024-05-09
Medscape, en ledande medicinskt informationssajt, har nya kurser om rökavvänjning som finansieras av Philip Morris International (PMI). Webbplatsen uppmanas nu...
2024-05-07
Irland har nu haft 20 år med rökförbud på restauranger. Den brittiska tidningen The Guardian berättar historien om hur en...