Hem / Rapport om ökad smuggling får kritik
Enligt en studie från Handelns Utredningsinstitut, HUI Research, som bekostats av tre stora tobaksbolag, har andelen svenska cigaretter som säljs utan svensk skatt ökat med 26 procent sedan 2011. Undersökningen gjordes i april i år. Det gäller såväl smugglade som privatimporterade cigaretter.
Det är en undersökning som görs årligen sedan 2008, formellt på uppdrag av Svenska tobaksleverantörsföreningen, men enligt HUI finansierad av Philip Morris International, Japan Tobacco International och British American Tobacco, BAT.
Uppgiften om den kraftiga ökningen förvånar experter på smuggling och privatimport.
– Vi kan inte bekräfta att det skett någon generell ökning av cigarettsmugglingen, säger Sune Rydén, nationell specialist på tobaks- och alkoholfrågor vid Tullverket.
Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRad, vid Stockholms universitet, genomför sedan 2003 årliga undersökningar av den totala cigarettkonsumtionen i Sverige.
I dessa ingår också kartläggning av oregistrerade cigaretter som smugglats eller privatimporterats legalt och sålts utan kommersiella syften.
Ansvarig för SoRads undersökningar är forskaren Tove Sohlberg. Hon säger:
– HUI redovisar alltid högre siffror än vi. De genomförde sin senaste undersökning i april, medan vi tillämpar mätmetoder för hela år.
SoRads undersökningar går till så att 1 500 slumpvis utvalda personer intervjuas en gång i månaden om köp av smuggelcigaretter eller privatimport.
HUI lät, för att få fram motsvarande siffror, ett företag samla ihop 10 000 kastade cigarettpaket i 29 svenska städer. Alla som inte hade varningstexter på svenska registrerades. Utifrån detta räknade HUI ut att 11,2 procent av marknaden utgörs av sådana cigaretter. Det är de siffror som är möjliga att jämföra med SoRads resultat.
2011 var motsvarande siffror hos HUI 9,1 procent, som kan jämföras med 3,2 procent hos SoRad samma år.
2008 var de oregistrerade cigaretternas andel 15,2 hos HUI och 10,5 hos SoRad. Sedan har de minskat för varje år.
HUI uppger ett totalt värde på 14,5 procent, jämfört med 11,6 procent för år 2011, genom att addera resultaten från en undersökning i tolv städer där civilklädda väktare kontrollerat illegal försäljning.
– Den 26-procentiga ökning som HUI nu rapporterar är i relation till 2011 års låga siffror, långt från 2008-2010 års nivåer, säger Tove Sohlberg.
Det är vanligt i hela världen att de stora tobaksbolagen använder hot om ökad smuggling för att skrämma lagstiftarna från att skärpa tobakslagarna som kan minska bolagens försäljning.
2023-03-13
Tobaksindustrin har en lång, rasistisk historia som inleddes med att den brittiska slavhandeln levererade arbetskraft till de amerikanska tobaksplantagerna från...
2023-03-10
I ett blogginlägg på nätverket Stops webbplats berättas historien om vad som kan hända när regeringar och tobaksindustrin samarbetar för...
2023-03-06
Att öka skatterna på tobaksprodukter är en beprövad strategi för att minska tobaksanvändningen, särskilt bland ungdomar. Tobaksindustrin har sex strategier...
2023-02-27
British American Tobacco och Philip Morris International har deltagit i ett stort antal vetenskapliga evenemang det senaste decenniet. Det visar...
2023-02-03
Konsumentverket har granskat reklam för tobaksfria nikotinprodukter Granskningen visar att den på flera punkter strider mot gällande lag.
2023-01-11
15 universitet och hälsoorganisationer världen över tar avstånd från The Foundation for a Smoke-Free World.
2023-01-09
Unfair Tobaccos interaktiva världskarta, med exempel på tobaksindustrins strategier för att bibehålla sin position och locka nya kunder, har fått...
2023-01-05
Enligt ett federalt domstolsbeslut ska flera stora amerikanska tobaksföretag sätta upp skyltar som informerar allmänheten om de dödliga konsekvenserna av...
2023-01-04
Nyligen släppte Smoke Free Partnership en infografik över tobakslobbyns närvaro i EU-korridorerna. Siffrorna visar på en avsevärd ökning mellan åren...