Nyheten tillkännagavs under världskonferensen Tobak eller hälsa i Abu Dhabi.

Det är de båda amerikanernas välgörenhetsstiftelsernna Bloomberg Philanthropies och Bill & Melina Gates Foundation som grundar den nya stödfonden.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede i de globala försöken att minska tobaksbruket, säger Michael Bloomberg i ett pressmeddelande. De framgångar vi hittills sett löper risk att undermineras av tobaksindustrins strategi att utnyttja handelsavtal och lagar för att via rättsprocesser komma åt de lagar som är avsedda att minska tobaksbruket.

– Vi vill med stödfonden bistå de länder som försöker skydda sina befolkningar mot tobakens dödliga hälsoeffekter.

– Regeringar som försöker skydda sina medborgare ska inte behöva avstå från det på grund av hot om dyrbara rättsprocesser som de gigantiskt resursstarka tobaksbolagen kan satsa på, säger Bill Gates.

– Australien vann sin första rättsprocess. Det sänder en stark signal. Men de små, fattiga länderna har inte samma möjligheter. Det är därför vi satsar på fonden Anti-Tobacco Trade Litigation Fund tillsammans med Bloomberg Philanthropies.

Ett exempel på ett litet land som ett tobaksbolag valt ut för rättprocesser därför att det är litet och har begränsade resurser är Uruguay. Sedan 2010 kämpar landet mot Philip Morris i en rättsprocess där bolaget hävdar att landets stora bildvarningar på cigarettpaketen som infördes 2009 strider mot ett investeringsavtal mellan Uruguay och Schweiz, där Philip Morris International har sitt huvudkontor.

Uruguays regering var nära att ge upp men kunde kämpa vidare tack vare stöd från Bloomberg och rättshjälp från den amerikanska organisationen Tobacco-free Kids. Den organisation som ska administrera den nya stödfonden.

I dag är det flera små afrikanska stater som utsätts för hot om kostsamma rättsprocesser inför beslut om skärpta tobakslagar, som bygger på WHO:s konvention för tobakskontroll.

– Det är en olycksbådande trend att kampen mellan tobak och hälsa flyttar in i rättssalarna, säger WHO-chefen Margaret Chan till tidningen the Guardian.

– Regeringar som vill skydda sina medborgare med hjälp av stora bildvarningar eller neutrala förpackningar terroriseras av industrin som hotar med dyra och långvariga rättsprocesser. Det är ett sätt att beröva regeringarna deras suveräna rätt att stifta lagar i folkens intresse.

Pressmeddelande om stödfonden

Läs vidare