World Conference on Tobacco OR Health arrangeras vart tredje år och är en mötesplats för forskare, beslutsfattare, frivilligorganisationer och yrkesgrupper som är engagerade i arbetet för att minska tobaksbruket och begränsa tobaksindustrins framfart.

Detta är första gången som världskonferensen arrangeras på den afrikanska kontinenten.

– Vi i Sydafrika är hedrade att få vara värd för denna viktiga internationella konferens och bidra till att skydda nuvarande och framtida generationer mot de förödande konsekvenserna av tobaksbruk och tobaksexponering, sade den sydafrikanska hälsoministern Aaron Motsoaledi vid presskonferensen i samband med invigningen.

En hörnsten för konferensen är den internationella tobakskonventionen som nu har ratificerats av 181 länder och som innehåller evidensbaserade åtgärder för att minska tobakskonsumtionen.

Tobaksfaktas tobakspolitiska expert Margaretha Haglund är en av de inbjudna föreläsarna vid konferensen och kommer under torsdagen, internationella kvinnodagen, att tala om den ojämna balansen mellan kvinnor och män när det gäller talare vid stora tobakskonferenser respektive priser och utmärkelser för insatser i det tobaksförebyggande arbetet.

Tobaksfaktas medicinska och tobakspolitiska expert Göran Boëthius kommer att presentera det svenska arbetet medTobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025.

Konferensens webbplats

Läs vidare