År 2023 var det 2,8 procent av de gravida som rökte vid inskrivningen. Det är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med året innan. För snusningen går det åt andra hållet. Vid inskrivningen år 2023 var det 1,7 procent som snusade. Det är ökning med 0,2 procentenheter mot 2022.

Tobaksfakta har tidigare berättat om Anna Gunnerbeck och hennes forskning om tobak/nikotin och graviditet. Gunnerbeck är barnneurolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus och forskare på Karolinska Institutet. Utifrån register vid inskrivning på mödrahälsovården har hon kunnat jämföra risker för rökare, snusare och de som inte använder tobak och nikotin.  Man kan då se att snusning på många sätt är jämförbart med riskerna för de som röker måttligt, mindre än tio cigaretter om dagen. Riskerna vid snusning är: missfall, friska foster som dör i magen (60 procents ökad risk), barn som föds för tidigt (60 procents ökad risk), tillväxthämning (30 % ökad risk), läpp-käk gomspalt (50 % ökad risk) barnet dör under första levnadsåret (70 procents ökad risk). Snusning innebär också en 300 procents ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

Radio Stockholm intervjuade Anna Gunnerbeck i samband med att de nya sifforna för snusning bland gravida presenterades. Hon vill att riskerna med snusning ska bli mer kända, inte minst bland läkare, men hon vill samtidigt ge balanserad information. Hon säger till Radio Stockholm.

– Det är viktigt att poängtera att plötslig spädbarnsdöd är extremt ovanligt i Sverige.

Hon påpekar också att de som slutar snusa i samband med inskrivning på mödravårdscentralen inte har någon förhöjd risk.

– Så det lönar sig att sluta.

Det är många rökare och snusare som  lyckas sluta vid en graviditet. Det framgår också av Socialstyrelsens siffror. För 2023 var det 8,8 procent som uppgav att de snusade tre månader före graviditeten, men vid inskrivningen på mödravården var det alltså 1,7 procent som snusade. Det var 8,4 procent som rökte tre månader före graviditeten men vid inskrivningen på mödravården var det alltså 2,8 procent som rökte.

En graviditet ger ett stark motiv att sluta röka och snusa, men det kan ändå finnas hinder för att lyckas med ett tobaks- och nikotinstopp. En gravid som har ett starkt sug kan inte erbjudas nikotinplåster och annan medicin som annars kan bidra till att man lyckas sluta. Det bästa är därför om man kan sluta före graviditeten.

Tobaksfakta har tidigare berättat om Yvonne Skogsdal, barnmorska och forskare, som önskar att det fanns stöd för att avstå rökning och snus redan innan man blir gravid. Hon talar om den prekonceptionella hälsan. Det vill säga kvinnor och mäns hälsa inför en graviditet och den rådgivning som man kan ge.

Detta är hennes önskelista:
Prekonceptionell hälsa ingår i sex-och samlevnadsundervisning i skolan, för att förebygga tobak och alkohol.
Preconceptionell hälsa ingår i ungdomsmottagningarnas arbete

Att det finns separata besök hos barnmorskan för att prata om den preconceptionella hälsan, men också att det ALLTID ingår in den ordinarie preventivmedelsrådgivningen.

Källa:
https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/modrarna-i-sverige-blir-allt-aldre–och-farre-barn-fods/

https://sverigesradio.se/artikel/riskerna-for-barnet-nar-allt-fler-gravida-snusar

Tema: Bästa stödet för gravida är före graviditeten

Forskare på riksdagsseminarium varnade för nikotinet

 

Läs vidare