Hem / Faktapuffar / Hållbar utveckling / Ojämlik folkhälsa / Genusperspektivet: kvinnor drabbas hårdare av tobaksbrukets konsekvenser
Globalt använder fortfarande uppskattningsvis fyra gånger fler män än kvinnor tobak. I många kulturer fyller tobak en traditionell funktion för män, och är djupt förankrad som en självklar del av mäns sociala relationer.
Men i takt med att normer kring kön luckras upp och kvinnors självständighet ökar, börjar allt fler kvinnor att röka. Generellt i den rika delen av världen röker numera ungefär lika många flickor som pojkar. I låg- och medelinkomstländer är trenden tydlig att allt fler flickor och kvinnor börjar röka.
Människors beteenden uppstår inte i ett vakuum, utan är alltid relaterade till den omgivande kulturens normer och värderingar. Detta gäller förstås även tobaksbruk.
Att ha med sig perspektiv av både kön och genus är viktigt i det tobakspreventiva arbetet. Ett vanligt misstag är att många tänker att genus=kvinnor. Genusaspekten handlar om båda könens inlärda beteenden utifrån normer, könsroller och kultur.
Könsaspekten avser att tobaksanvändningens hälsoeffekter kan skilja sig åt mellan kvinnor och män – rent biologiskt.
En undersökning i USA visade att flickor som röker i mycket högre utsträckning än pojkar levde med mental ohälsa eller våld inom familjen. Generellt är mental ohälsa starkt förknippad med rökning, och fler kvinnor än män lever med till exempel depression.
Forskning visar att kvinnor och tjejer tenderar att röka som ett sätt att hantera negativa känslor, medan män och killar i större utsträckning röker för att intensifiera positiva känslor.
Studier visar också att tjejer och kvinnor i större utstäckning än killar och män röker som ett sätt att kontollera sin vikt.
Tobaksbruket har enorma samhällskostnader. En stor andel av hälso- och sjukvårdens resurser går till tobaksrelaterade sjudomar, och studier har visat att det den prioriteringen ofta har fått ske på bekostnad av resurser till primärvårdsinsatser för kvinnor och barn.
Kvinnor har ofta lägre inkomster än män, och lägger dessutom mer av sin inkomst på barnen än vad män gör. I ett globalt perspektiv är det mest män som röker, och för familjer som lever i fattigdom kan det innebära att resurser som borde gå till mat och barnens skolgång, istället läggs på tobak.
I låginkomstländer lämnas många kvinnor och barn utblottade när deras män blivit sjuka till följd av rökning, och familjens inkomster tvingats gå till sjukvård, och i värsta fall när männen dött och lämnat familjen utan inkomst.
Datainsamling i forskning kring tobaksbruk borde i större utsträckning samlas in baserat på kön och ålder. Då blir det möjligt att identifiera hur trender och hälsoeffekter skiljer sig åt mellan män och kvinnor och i olika åldrar.
Mer kvalitativ sociologisk forskning kring tobaksanvändande ur ett genusperspektiv skulle bidra till viktiga underlag för att anpassa nationella riktlinjer inom folkhälsopolitiken och det tobakspreventiva arbetet.
Källa: WHO
2023-05-08
Produkterna från fyra industrier – tobak, fossila bränslen, ultraförädlade livsmedel och alkohol – är ansvariga för minst en tredjedel av...
2023-02-17
Rökare i medelåldern upplever oftare minnesförluster och förvirring än icke-rökare. Men den som slutar röka tycks ha goda chanser att...
2022-12-19
Personer som snusar löper högre risk att dö i förtid jämfört med de som inte använder tobak, visare en ny...
2022-10-26
Cirka 50 % av alla cancerfall i Europa skulle kunna förebyggas. För att sprida kännedom om det har en internationell...
2022-10-24
Att snusare löper ökad risk att dö vid stroke och hjärtinfarkt är känt sen tidigare, men nu har forskare hittat...
2022-10-20
Tobaksbolagen har i sin reklam genom tiderna kopplat ihop cigaretter med avslappning. Trots att nikotin i själva verket kan öka...
2022-10-05
Enligt en ny rapport från Tobacconomics finns det minst en rökare i 63 procent av de indonesiska hushållen. I dessa...
2022-09-12
Ju mer människor röker, desto sämre blir deras hjärtfunktion, enligt en dansk studie som nyligen presenterades vid European Society of...
2022-08-02
År 2019 stod lungsjukdomen KOL för 212 miljoner fall globalt och 3 miljoner dödsfall. Därmed är sjukdomen fortfarande ett stort...