Hem / E-cigaretter – ny lag 1 juli men tobaksexperter vill se starkare reglering
Samtidigt som Sverige nu får sin första e-cigarettlag visar ny forskning på tydliga samband mellan e-cigarettanvändning och tobaksrökning bland unga. Tonåringar som använder e-cigaretter är mer intresserade än andra jämnåriga av att börja röka vanliga cigaretter. Det framgår av en amerikansk studie, publicerad av tidskriften Preventive Medicine. 4 385 high school-studenter i gymnasieåldern besvarade enkätfrågor om sina tobaks- och e-cigarettvanor samt om sin inställning till att börja röka inom fem år.
6,3 % av tonåringarna rökte vanliga cigaretter, men använde inte e-cigaretter. 7,2 % både rökte och använde e-cigaretter. 9,6 % använde enbart e-cigaretter.
Nästan var tionde deltagare i studien hade alltså använt e-cigaretter, men inte vanliga cigaretter, under den senaste månaden. Men många av de unga e-cigarettanvändarna kunde tänka sig att börja röka vanliga cigaretter. I denna grupp var det 2,5 gånger så vanligt att kunna tänka sig att röka inom fem år som bland ungdomar som varken rökte eller använde e-cigaretter.
Om några dagar, den 1 juli, lagregleras e-cigaretter i Sverige för första gången. 18-årsgräns införs och krav ställs på tillverkare och importörer om bland annat produkternas innehåll. Tobaksfakta och andra tobaksförebyggande organisationer välkomnar att vi får en e-cigarettlag, men anser att den snarast måste kompletteras med ytterligare reglering.
”Nu i sommar får vi äntligen en åldersgräns för e-cigaretter, som hittills varit helt oreglerade. Tyvärr räcker det inte för att skydda våra barn. Vi måste inkludera e-cigaretterna i övriga regleringar av tobak”, skrev Helen Stjerna, generalsekreterare i A Non Smoking Generation, nyligen i en debattartikel.
– Riksdagsbeslutet om en särskild lag om e-cigaretter är ett steg på rätt väg. Men vi behöver så fort som möjligt få fram ytterligare reglering av e-cigaretterna, som annars riskerar att undergräva det framgångsrika tobaksförebyggande arbetet i Sverige, sade Tobaksfaktas tobakspolitiska expert Margaretha Haglund när lagförslaget klubbades igenom.
Det finns en stark oro bland annat för att e-cigaretterna, trots 18-årsgränsen, ska bidra till ökad total nikotinanvändning – inklusive tobaksrökning – bland unga. Bland de lagregler som Tobaksfakta fortfarande efterlyser finns förbud mot smaktillsatser i e-cigaretter, eftersom smaktillsatser lockar barn. Vi anser även att 18-årsgränsen bör utvidgas till att gälla även nikotinfria e-cigaretter för att dessa inte ska utvecklas till ett kryphål i lagstiftningen. Det behövs också en bättre struktur för fortlöpande övervakning av hälsoeffekterna av e-cigaretter, så att samhället kan upptäcka allvarliga hälsorisker så tidigt som möjligt. Här har vi sammanfattat hur e-cigaretter bör lagregleras.
2022-06-21
Riksdagen står bakom regeringen när det gäller skärpta regler mot nikotinprodukter. Men regeringen fick inte igenom förslaget om förbud mot...
2022-06-10
World Vapers Alliance, en global organisation för e-cigarettanvändare, demonstrerade 25 maj utanför riksdagen mot det väntade beslutet att förbjuda smaksatta...
2022-05-04
Regeringens proposition om Hårdare regler för nya nikotinprodukter ska behandlas i riksdagens socialutskott nästa vecka. Riksdagspartiernas inställning till propositionen varierar....
2022-04-26
När nya nikotinprodukter, som e-cigaretter och vitt snus, smaksätts blir de mer lockande, särskilt för unga människor. Det skriver regeringen...
2022-03-17
Att få ned tobaksbruket är viktigt för att färre ska drabbas av cancer och för att lyckas behövs en striktare...
2022-02-18
Reklam för tobak kommer snart att vara ett minne blott i Schweiz, efter att väljarna i en folkomröstning nyligen till...
2022-01-18
En undersökning från Kantar Sifo visar tydligt att svenskarna är emot tobaksbolagens metoder, bland annat lanseringen av det vita snuset.
2022-01-09
Spaniens stränder kommer att bli rökfria. Det har det spanska parlamentet beslutat. Fimparna är det vanligaste skräpet på stränderna.
2022-01-01
Från 1 januari i år blir det förbjudet att slänga fimpar, snusprillor och annat småskräp på marken. Ändringen är en...