Hem / Barnen arbetar på tobaksfälten istället för att gå i skolan
Barn i tobaksodlarfamiljer i Bangladesh måste ofta hjälpa familjen i arbetet med tobaksbladen, vilket betyder att de inte kan gå i skolan under de mest arbetsintensiva perioderna. Organisationen Ubinig har undersökt förhållandena på tobaksfälten och konstaterar att mänskliga rättigheter kränks i stor omfattning.
Tobaksbladen odlas med billig arbetskraft i Bangladesh. Både för att kvinnorna tjänar ungefär hälften så mycket som männen, eller i form av obetald arbetskraft, som barn i tobaksodlarfamiljena. När tobaksbladen skördas är det mycket arbete och långa arbetsdagar, och då får barnen ofta hjälpa till att skörda och torka bladen.
Enligt en film som Ubinig har gjort om barnarbetet i tobaksproduktionen kan barnen vara borta från skolan i 45 dagar, och uppemot hälften av barnen uteblir från skolan under de mest arbetsintensiva perioderna när tobaksbladen ska torkas.
Barnen arbetar utan särskilda skyddskläder och vittnar i filmen också om att de mår dåligt av kontakten med tobaksbladen mot huden och av röken från torkugnarna.
Skolgången i Bangladesh är gratis och obligatorisk. Barn i Bangladesh har enligt grundlagen rätt till skolgång, hälsovård, vila, rekreation och fritid.
En annan film från Ubinig handlar om kvinnor i tobaksodlingen, som enligt organisationens kartläggning tjänar ungefär hälften så mycket som männen. De arbetar utan särskilda skyddskläder och utsätts för hälsorisker. Många arbetar med tobak även om de är gravida, vilket gör att det föds barn med låg födelsevikt som är känsliga mot infektioner, enligt en läkare som intervjuas i filmen. Trötthet, aptitbrist och missfärgade händer är också vanligt.
Ubinig vill att behandlingen av arbetskraften i tobaksodlingarna ska följa nationella och internationella lagar när det gäller lönediskriminering, barnarbete, hälsorisker och skadliga arbetsförhållanden. Organisationen kräver också att de internationella tobaksföretagens medverkan ska vara transparent och öppen och lyda under nationella tillsynsmyndigheter.
Läs mer om barnarbete i tobaksproduktionen i A Non Smoking Generations faktablad och på Unfairtobaccos hemsida.
Ubinig är en NGO, en icke-statlig organisation, i Bangladesh som bland annat arbetar för att skapa politisk förändring för majoriteten av befolkningen, till exempel bättre arbetsförhållanden.
De har med hjälp av STOP och Bloomberg Philanthropies gjort ett faktablad om odlingen av tobak för rökfria tobaksprodukter i Bangladesh.
2024-02-23
I region Kalmar län finns hälsokoordinatörer inom mödrahälsovården. De ger stöd för att ändra levnadsvanor, som att sluta röka eller...
2024-02-05
Samhällets negativa inställning till rökning och många rökfria miljöer bidrar starkt till att människor med psykisk ohälsa lyckas sluta röka....
2023-10-31
Nivåerna av grå substans i två delar av hjärnan kan vara kopplade till en önskan att börja röka under tonåren...
2023-10-25
208 organisationer från 61 länder uppmanar en FN-kommitté att stärka formuleringen av tobakens skador i ett dokument om rasdiskriminering och...
2023-10-24
Snusning ökar risken för missfall. Det visar en studie baserad på över halv miljon kvinnors uppgifter från graviditetsregistret. Studien har...
2023-10-05
Under det senaste decenniet har det skett ett skifte där nya nikotinprodukter utgör en allt större andel av tobaks-och nikotinbruket....
2023-08-30
I Storbritannien har hälso- och sjukvårdsmyndigheten National Health Service beslutat att införa ett riktat screeningprogram för tidig upptäckt av lungcancer....
2023-08-01
År 2020 dog det 1,8 miljoner människor i världen av lungcancer – 257000 av dem fanns i EU. 2,21 miljoner...
2023-06-22
Snusföreträdare vill ha bort EU:s förbud mot det bruna snuset och fortsatt fri lejd för det vita. Annars kan EU...