Den frågan utreder nu den amerikanska folkhälso- och läkemedelsmyndigheten FDA, Food and Drug Administration.

FDA:s kommissionär Scott Gottlieb gjorde nyligen ett uttalande där han klargjorde att myndigheten kommer att gå vidare med förslaget om sänkta nikotinhalter i cigaretter.

– Detta nya lagstiftningssteg ska ingå i en bred policy med olika åtgärder för att förebygga miljontals tobaksrelaterade dödsfall i hela landet, sade han.

Enligt FDA dör över 480 000 amerikaner varje år på grund av rökning som är den största enskilda förebyggbara sjukdoms- och dödsorsaken. Tobaksanvändning kostar det amerikanska samhället nära 300 miljarder dollar per år i sjukvårdskostnader och produktionsbortfall.

Genom att förändra produktstandarden skulle FDA kunna tvinga tillverkarna att sänka nikotinhalten i cigaretterna. Det är tekniskt möjligt genom exempelvis att modifiera tobaksplantor på genetisk väg. Målet ska, enligt FDA-förslaget, vara att nikotininnehållet blir så lågt att cigaretterna inte längre är beroendeskapande. Då kommer rökningen att minska kraftigt, menar Scott Gottlieb:

– Vi tror att det här finns en möjlighet att rädda miljontals liv både på kort och lång sikt.

De framtida lågnikotincigaretterna kommer, enligt FDA, inte att likna så kallade lightcigaretter. De senare har en design som kan göra att rökaren ändrar sitt sätt att röka och därmed ändå får i sig lika mycket nikotin och andra farliga ämnen. Detta ska, enligt förslaget, inte vara möjligt med den nya sortens cigaretter.

Läs vidare