Uruguay införde ett förbud mot rökning i offentliga utrymmen 2006, höjde skatterna på tobaksprodukter och införde stora hälsovarningar och bilder inklusive sjuka lungor och ruttnande tänder på cigarettpaket.

I domen avvisas Philip Morris krav på 22 miljoner dollar i skadestånd för ekonomiska skador orsakade av landets anti-tobaksåtgärder

Tobaksföretaget döms att betala Uruguay sju miljoner dollar för att täcka alla utgifter för tribunalen och ICSID:s administration.

Enligt Action on Smoking and Health (ASH), den äldsta anti-tobaksorganisationen i USA som välkomnade domen, uppnådde Philip Morris sitt primära mål.

–Philip Morris kommer utan tvekan att fälla några offentliga krokodiltårar, men huvudmålet med rättegången har förverkligats, sex år och miljoner dollar har spenderats på att försvara en icke-diskriminerande lag som enbart var avsedd att skydda folkhälsan, sa Laurent Huber, verkställande direktör för ASH, till Reuters, och la till att resultatet har blivit att andra länder nu drar sig för att skipa lagar för tobakskontroll.

Läs vidare