Som doktorand gjorde Tanja Tydén  år 1989  sin första enkätundersökning vid gynmottagning i Uppsala, som på den tiden tillhörde Studenthälsan och universitetet.  Sedan dess har det skett ägarbyten, men gruppen kvinnor som kommer till mottagningen är ungefär densamma. Det är unga studenter, i den senaste undersökningen ligger medelåldern på 24 år.

Genom de återkommande enkätundersökningarna, 5 – 10 år emellan, har man kunnat följa attityder och beteenden under årens lopp.  Den senaste undersökningen har nyligen publicerats.

En sak som ändrat sig är att rökning knappt existerar längre. Endast två procent av kvinnorna i den senaste enkäten uppger att de röker. Men när man nu för första gången frågat om vitt snus, var svaret nästan chockerande.

– Det är helt otroligt. Det är ju mycket marknadsföring av detta, säger Tanja Tydén.

Det är 40 procent som svarat att de snusar, hälften av dem gör det dagligen, resten ibland. De som deltar i enkäten följs inte upp, men om det hade gjorts tror Tanja Tydén att en del av dem som nu snusar ibland kommer att gå över till att göra det regelbundet.

– Det är min hypotes, utifrån att det är så beroendeframkallande. Jag tror också att när vi frågar nästa gång kommer det att vara en större grupp som snusar.

En majoritet av kvinnorna på gynmottagningen vill någon gång skaffa barn. Att det kan innebära risker att röka vid en graviditet är allmänt känt. Allt mer forskning visar också risker med snusande.  Tanja Tydén är medförfattare till en studie  som kom 2022 som visar att riskerna för missfall ökar för snusare.  Av en halv miljon graviditeter 2014 – 2018 slutade 6,6 procent i missfall. För de som rökte 1 – 9 cigaretter per dag ökade risken för att vara en av de drabbade med 11 procent, för snusare med 28 procent.

I studien finns inte några uppgifter om hur många som använder vitt respektive brunt snus.  Yvonne Skogsdal, huvudförfattare till studien, anser ändå att man kan räkna med risker för det vita snuset med tanke på att nikotin går över moderkakan till fostret.

En annan svensk forskare Anna Gunnerbeck, disputerade med en avhandling om nikotinexponering under graviditeten och effekter på det nyfödda barnets hälsa och har sedan gjort flera studier om nikotin och graviditet. Hon bedömer att risken vid en graviditet där modern snusar är jämförbar med att röka måttligt. Hon bedömer att risken vid en graviditet där modern snusar är jämförbar med att röka måttligt.

De flesta riskerna försvinner om man slutar snusa runt vecka tio i graviditeten. De som är gravida och snusar är ofta mycket motiverad att sluta och lyckas ofta. Men för de som har starkt sug kan det vara mycket påfrestande, eftersom gravida avråds från att använda nikotintuggummi eller nikotinplåster och inte kan få receptbelagda läkemedel för att minska suget.

Läs mer nikotin om nikotin vid graviditet:
https://tobaksfakta.se/forskare-pa-riksdagsseminarium-varnade-for-nikotinet/

Läs vidare