Bangladesh är en av de nationer i världen som har det största tobaksbruket. Enligt världshälsoorganisationen WHO dör 57 000 människor om året i Bangladesh på grund av ohälsa som orsakats av tobaksbruk.

Tobaksindustrin har en stark ställning i landet, men i fjol fick landet ändå en ny tobakslag som förbjuder alla former av tobaksreklam. Den innebär bland annat att det är förbjudet för tobaksbolag att organisera evenemang och visa sina logotyper och produkter.

Frivilligorganisationer som arbetar för minskat tobaksbruk i Bangladesh protesterar nu mot BAT:s konsert och kräver att regeringen ska agera.

Nyhetssajten bdnews24.com rapporterar från konsertarenan i Bangabandhu International Conference Centre, som är dekorerat med färger som är hämtade från BAT:s märken. Konsertbesökarna är studenter från olika universitet. Studenterna har fyllt i formulär som finns i vissa affärer och sedan fått en konsertinbjudan per SMS.

Den tredje dagens konsert blir av okända skäl inställd. Arrangörerna vill enligt nyhetssajten inte tala med medierna. Enligt obekräftade uppgifter kommer den inställda konserten att genomföras några dagar senare, kanske på en annan plats.

Taifur Rahman, som representerar den tobaksförebyggande organisationen Campaign for Tobacco Free Kids, framhåller att BAT:s konserter är en grov överträdelse av den nya lagen.

– De får inte göra så här. Men tyvärr lyckas de ändå göra det, säger han och instämmer i kraven på att regeringen ska ta itu med tobaksbolaget.

Läs vidare