Den viktiga roll som slaveriet spelade för tobaksindustrins starka position är väl undersökt och beskriven, enligt artikelförfattarna, men den berättas inte på tobaksföretagens webbplatser. På sin webbplats förklarar till exempel Imperial Brands, som växte ut ur Wills-företaget, grundat i brittiska Bristol 1786, företagets ursprung så här: ”Wills var känt för sin familjeanda och en övertygelse om att arbetare borde trivas” enligt texten på hemsidan. Men Wills har anklagats för att dra nytta av slavproducerad tobak.

I USA växte andra tobaksföretag, som RJ Reynolds, nu en del av British American Tobacco (BAT), ur slavägande tobaksodlingsfamiljer.

Tobaksindustrins exploatering och koloniala arv är inte historia, enligt artikeln. Den globala tobakshandeln drivs fortfarande i stor utsträckning av företag i Europa och USA som har anklagats för att utnyttja billig arbetskraft och svaga rättssamhällen i låg- och medelinkomstländer. De anklagas också för rasbaserad marknadsföring: i årtionden har mentolcigarettreklamen varit särskilt riktad mot svarta amerikaner.

För närvarande pågår en rättsprocess där det brittiska advokatföretaget Leigh Day representerar 7020 jordbruksarbetare i Malawi i en stämning mot British American Tobacco och Imperial Brands för en utbredd användning av olagligt barnarbete, olagligt tvångsarbete och för att systematiskt ha utsatt fattiga vuxna och barn för extremt farliga arbetsförhållande med minimalt skydd mot arbetsolyckor, skador och sjukdomar, enligt stämningen.

Läs mer om stämningen här. 

 

Läs vidare