Dalli har också skrivit brev till EU-parlamentets ledamöter där han uppmanar dem att driva på arbetet med direktivet. Han understryker att det nya direktivet kan rädda tusentals liv.

EU-kommissionen har sett sig nödsakad att släppa fler detaljer om hur det gick till dagen då ordföranden José Manuel Barroso informerade John Dalli om mutanklagelserna och uppmanande honom att avgå, enligt Dallis egen version, medan kommissionen officiellt uppgett att Dalli själv begärde avsked.

Nu har kommissionens talesperson Oliver Bailly i ett uttalande förklarat att avgången inte var frivillig, Dalli fick under ett möte som varade en och en halv timme ”erbjudanden” om att avgå vid två tillfällen.

Bailly konstaterar också att revideringen av tobaksdirektivet finns kvar i kommissionens arbetsprogramför detta år. Det har inte ändrats, säger han,till nyhetsbyrån Direkt.

I ett brev till Barroso begär Dalli en skriftlig uppsägning. Tills han får den betraktar han sig som EU-kommissionär, rapporterar tidningen New Europe, som publicerar brevet. ”Det är uppenbart att utan en sådan skriftlig begäran från din sida finns det ingen uppsägning” avslutar Dalli.

– Vi har inga bevis för att han är skyldig, säger talespersonen. Han är enligt lagens mening oskyldig tills något annat bevisas, legala konsekvenser får avgöras på Malta.

Källor: New Europe

Europaportalen

Läs vidare