Hem / Tobaksbolag krävs på miljarder i skadestånd
Den 12 mars inleddes i högsta domstolen i provinsen Quebec den mest omfattande rättsliga processen i Kanadas historia.Domstolen ska avgöra om nära två miljoner rökare har rätt till de skadestånd på motsvarande 154 miljarder kronor för sina rökrelaterade sjukdomar som de begärt av landets tre största tobaksbolag.
De anmälningar mot tobaksbolagen som lett till processen gjordes redan 1998 av rökare som insjuknat i lungcancer, cancer i struphuvud eller strupe samt i lungemfysem.
Domstolen beslöt att samtliga fall skulle ingå i en enda process som godkändes 2005.Efter det följde ett antal förberedande procedurer. Tobaksbolagen har flera gånger lyckats få processen uppskjuten. Formen för den är så kallad grupptalan, där ett mindre antal personer representerar en stor grupp. Samtliga fall ska dock redovisas och det gör att processen beräknas ta minst ett år.
Anklagelserna mot tobaksbolagen går ut på att de tillverkade och sålde produkter vars skadlighet de efter egen forskning länge känt till, men hållit tyst om.
När hälsoriskerna började uppmärksammas svarade tobaksindustrin i samordnade aktioner med bl a motstridiga forskningsrapporter för att skapa osäkerhet och tvivel.
Industrins argument inför processen är att hälsoriskerna var allmänt kända när de klagande började röka och därför kunnat avstå från tobak.
Rob Cunningham, policyanalytiker i Kanadensiska Cancerfonden, säger till tidningen Montreal Gazette att den nu förestående processen öppnar möjligheter att få fram vad industrin visste om hälsoriskerna, när de fick den kännedomen och hur de använde informationen.
– Tobaksbolagen förnekade i decennier att tobaken är hälsofarlig. De har bedrivit hemlig forskning och förstört dokument med för dem negativa forskningsresultat.
En annan anklagelse gäller den marknadsföring som bolagen riktat till barn och ungdomar för att rekrytera nya rökare. Något som de tre bolagen förnekar.
– Visst har de mycket medvetet riktat in sig på marknadsföring till barn och kvinnor. Och varningar började de använda först när de tvingades till det, säger Cunningham.
De tre bolagen är Imperial Tobacco Canada (ägt av British American Tobacco, JTI – Macdonald (Japan Tobacco International) och Rothmans, Benson & Hedges, RBH (Philip Morris).
Två av dessa, JTI-Macdonald och RBH, bestrider ännu i dag att det finns ett orsakssammanhang mellan rökning och lungcancer.
Källa: The Montreal Gazette, 8 och 9 mars 2012.
2023-03-21
En brittisk ambassadör deltog i öppningsceremonin av en cigarettfabrik i Jordanien och berömde den nya anläggningen i en tv-sänd intervju....
2023-03-13
Tobaksindustrin har en lång, rasistisk historia som inleddes med att den brittiska slavhandeln levererade arbetskraft till de amerikanska tobaksplantagerna från...
2023-03-10
I ett blogginlägg på nätverket Stops webbplats berättas historien om vad som kan hända när regeringar och tobaksindustrin samarbetar för...
2023-03-06
Att öka skatterna på tobaksprodukter är en beprövad strategi för att minska tobaksanvändningen, särskilt bland ungdomar. Tobaksindustrin har sex strategier...
2023-02-27
British American Tobacco och Philip Morris International har deltagit i ett stort antal vetenskapliga evenemang det senaste decenniet. Det visar...
2023-02-03
Konsumentverket har granskat reklam för tobaksfria nikotinprodukter Granskningen visar att den på flera punkter strider mot gällande lag.
2023-01-11
15 universitet och hälsoorganisationer världen över tar avstånd från The Foundation for a Smoke-Free World.
2023-01-09
Unfair Tobaccos interaktiva världskarta, med exempel på tobaksindustrins strategier för att bibehålla sin position och locka nya kunder, har fått...
2023-01-05
Enligt ett federalt domstolsbeslut ska flera stora amerikanska tobaksföretag sätta upp skyltar som informerar allmänheten om de dödliga konsekvenserna av...