Tobaksbolaget R.J. Reynolds ska betala ett skadestånd på motsvarande 160 miljarder kronor till en kvinna i Florida vars man dog i lungcancer 1996. Fallet är en av tusentals liknande processer som pågår i Florida.

Nu har en jury i Florida i ett sådant individuellt ärende beslutat om skadeståndet på 23,6 miljarder dollar till änkan efter mannen som dog 1996 och fler fall väntar på avgörande.Skadeståndet bestämdes efter en fyra veckor lång rättegång. Ett av kvinnans ombud säger till nyhetsbyrån AP att skadeståndets storlek är viktig på flera sätt:

– Juryn ville skicka ett budskap om att tobaksbolagen inte kan fortsätta att ljuga för det amerikanska folket och den amerikanska staten om beroendet och de dödliga kemikalier som finns i deras cigaretter, förklarar han.

Tobaksbolaget som dömts att betala ut skadeståndet, R.J. Reynolds Tobacco Co, kallar domen grovt överdriven och otillåten enligt USA:s grundlag.

Liknande rättsliga processer pågår i andra delstater. I juni i år avslog USA:s högsta domstol tobaksindustrins överklaganden av domar på runt 480 miljoner kronor i skadestånd.

Läs vidare