Hem / Skottlands regering vill göra landet tobaksfritt
Skottlands regering ska i början av 2013 offentligöra en tidtabell med åtgärder som ska leda till att landet blir tobaksfritt inom ett par decennier. Skottland är därmed det tredje landet i världen vars regering fattar ett sådant beslut.
Tidigare har Finland och Nya Zeeland beslutat att tobaksbruket ska ha utfasats år 2040 respektive 2025. Finland fattade sitt beslut år 2010 och Nya Zeeland 2011.
En talesman för den skotska regeringen sa till medierna att strategin för att göra landet tobaksfritt utformas just nu och att den kommer att koncentreras kring ambitiösa åtgärder för att begränsa tillgängligheten på tobak, minska miljöerna där rökning tillåts och göra sluta röka-servicen effektivare.
Skotska hälsoexperter anser att ett ambitiöst, men realistiskt slutdatum skulle kunna sättas till början av 2030-talet. Det skulle innebära att barn som föds nästa år lever i ett tobaksfritt samhälle när de blir 18 år.
Det är de nya zeeländska planerna för utfasning av tobak, the endgame, som är modellen för Skottland. En av åtgärderna i Nya Zeeland är kraftiga skattehöjningar på tobak.
Sheila Duffy från skotska Action on Smoking and Health säger till Tobaksfakta:
– Jag välkomnar regeringens planer på att introducera starka strategiska åtgärder för att skapa ett tobaksfritt Skottland genom att stödja rökare som vill sluta och skapa rökfria miljöer för att rädda barn från att hamna i den dödliga tobaksindustrins klor. Vårt mål är att mindre än fem procent av befolkningen ska använda tobak.
– Strategin handlar inte om något förbudsivrande utan om ambitionen att skapa frisk luft och bättre hälsa för vår befolkning.
Sheila Duffy ser en kraftfull tillämpning av artikel 5.3 i WHOs Tobakskonvention som en väg fram mot målet. 5.3 stadgar att medlemsländerna ska skydda sin hälsopolitik från påverkan av kommersiella och andra intressen inom tobaksindustrin.
Skottland var först i Storbritannien med rökfria offentliga miljöer i mars 2006. Då rökte 25,7 procent av den vuxna befolkningen, en andel som sjunkit till 23,3 procent 2011. År 1999 rökte över 30 procent.
Källor:Heraldscotland;Express.co.uk
2025-03-17
Trump-administrationens försök att minska storleken på den federala arbetsstyrkan har nått Food and Drug Administration (FDA), som bland annat utövar...
Nästan var tredje ung dansk använder minst en nikotinprodukt, många vejpar. Det rapporterar danska Sundhedsstyrelsen. Utvecklingen oroar myndigheten.
2025-02-24
En skola i Den Helder i Nederländerna har förbjudit rökning och vejpning om inte eleverna har skriftligt tillstånd från sina...
2025-02-21
I Norge är det förbjudet med e-cigaretter med nikotin, ännu så länge. För nio år sedan beslutades att förbudet ska...
2025-02-13
Ett nytt blogginlägg på nätverket STOPs webbplats listar viktiga händelser under 2024 för tobakskontrollen i världen.
2025-02-12
Philip Morris International och British American Tobacco pumpar in barnvänliga smaker som blåbär och vattenmelon i konventionella cigaretter. Med ett...
2025-02-05
Trots stora framsteg när det gäller att minska tobaksanvändningen på befolkningsnivå i USA kvarstår skillnaderna i användning utifrån bland annat...
2025-01-30
Lagförslaget som ska förbjuda personer födda i januari 2009 eller senare från att köpa tobak har kommit ytterligare ett steg...
2025-01-29
Tre tobaksjättar kan få betala 32,5 miljarder US-dollar till provinser och territorier, samt rökare över hela Kanada. Förslaget till uppgörelse...