”Skotska ministrar beklagar den engelska regeringens beslut att inte gå vidare med lagstiftning för att införa standardiserade cigarettpaket och standardiserade förpackningar för andra tobaksprodukter. Den skotska regeringen är fast besluten att föra denna viktiga folkhälsofråga framåt”, skriver företrädare för Skottlands regering i ett pressmeddelande.

Som Tobaksfakta tidigare rapporterat skrinlade Englands premiärminister David Cameron i våras planerna på att följa i Australiens fotspår och lagstifta om standardiserade tobaksförpackningar (”plain packaging”) för att göra tobak mindre attraktiv främst för ungdomar. Kritiker anser att Cameron därmed gav efter för påtryckningar från tobaksindustrin.

Farhågorna att det skotska förslaget om standardiserade förpackningar skulle möta samma öde, verkar dock inte uppfyllas. Regeringen i Skottland tillkännager nu sin beslutsamhet att fortsätta planeringen för en sådan lag och att kunna införa den senast 2015.

Här kan du ladda ned regeringens plan (se sidan 74, paragraf 67).

Kanske finns också en möjlighet att väcka liv i det engelska förslaget om standardiserade förpackningar. Englands folkhälsominister Anna Soubry uttalade häromdagen att hon tänker fortsätta arbeta för en sådan lagstiftning. Hon berättade att hon själv började röka innan hon fyllt 18 år och att hon minns vilken betydelse det hade för henne att cigaretterna såldes i attraktiva paket.

”Jag minns tydligt kraften hos detta paket.”

Läs vidare