Som Tobaksfakta häromdagen rapporterade har Läkemedelsverket i år på olika sätt försökt få stopp på den i vårt land olagliga försäljningen av nikotin till e-cigaretter. Eftersom dessa nikotinprodukter ses som läkemedel och inte är läkemedelsgodkända får de inte säljas i Sverige. Det har dock varit svårt att få försäljarna att följa Läkemedelsverkets riktlinjer.

Nyligen tog myndigheten ett nytt grepp och förbjöd Malmöföretaget The Trade Team i Vintrie AB att fortsätta sälja nikotinhaltiga e-cigaretter och nikotinvätskor till e-cigaretter. Förbudet kopplades till ett löpande vite på 700 000 kronor.

Företaget driver en e-cigarettbutik i Malmö och en annan i Strömstad. Företaget bedriver dessutom en omfattande handel med e-cigaretter på Internet, främst som distributör till återförsäljare.

Läkemedelsverkets beslut har lett till att alla nikotinprodukter nu tagits bort från butikerna och hemsidesförsäljningen.

Sydsvenskan rapporterar också att även en annan stor aktör på e-cigarettmarknaden i Malmöområdet har slutat sälja produkter med nikotin efter Läkemedelsverkets senaste agerande.

Ägaren av the Trade Team i Vintrie AB har överklagat Läkemedelsverkets beslut till förvaltningsrätten.

Läs vidare