Hem / Så ska regeringen stärka tobakslagen
Regeringen överlämnade 4 december en remiss till lagrådet av en proposition med förslag till ändringar som anpassar den svenska tobakslagen till EU:s tobaksproduktdirektiv.
I och med att lagrådsremissen överlämnades blev den offentlig och kan läsas i sin helhet (161 sidor) på regeringens hemsida.
EU:s tobaksproduktdirektiv antogs i april 2014 och ledde till att regeringen tillsatte en utredning med uppgift att föreslå sådana ändringar som krävs för att genomföra tobaksproduktdirektivet, som ska träda i kraft i maj 2016.
Utredningen presenterade ett delbetänkande om EU-anpassningen i februari, men fortsatte att arbeta enligt ett tilläggsdirektiv med åtgärder som går längre än EU-direktivet och som ska vara klart första mars 2016.
Band de uppmärksammade inslagen i EU-direktivet, och som nu presenteras i lagrådsremissen, är att kombinerade varningar med text och bilder ska uppta 65 procent av fram- och baksidan på förpackningar med cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa.
Vidare föreslår regeringen att cigaretter och rulltobak med karakteristiska smaker förbjuds.
Direktivets definition på karakteristisk smak är en märkbar doft, annan än tobak, till följd av tillsatser bestående av t ex frukt, örter, alkohol, karamell, vanilj eller mentol.
Eftersom direktivet uttalat är inriktat på ungdomar är smakerna viktiga, men samtidigt tas det också som skäl för att begränsa doftförbudet till cigaretter och rulltobak. Ungdomar antas inte använda någon annan tobak.
För tobaksvaror med viss karakteristisk smak och vars försäljningsvolym i hela EU överstiger tre procent i sin varukategori ska förbudet gälla direkt från 20 maj 2016.
När det gäller andra produkter får man man avvakta med förbud. Det gäller främst mentolcigaretter.
Förslaget om förbud för smak, doft och tillsatser omfattar inte snus, men för snuset gäller som för alla tobaksvaror att märkningen på förpackningarna inte får ha information om innehåll av nikotin, tjära eller kolmonoxid. Förpackningarna får inte likna ett livsmedel eller en kosmetisk produkt.
Cigarettpaket ska innehålla minst 20 cigaretter och styckförpackningar med rulltobak minst 30 gram tobak. Kraven är kopplade till ett förbud mot att sälja dessa produkter i mindre mängder.
Tillverkare och importörer av tobaksvaror ska vara skyldiga att anmäla nya tobaksvaror som de planerar att marknadsföra.
Örtprodukter för rökning ska regleras dels genom tobakslagen och dels genom föreskrifter av regeringen utsedd myndighet och omfatta hälsovarningar, rapporteringsskyldighet och begränsningar av produkternas presentation.
När det gäller e-cigaretter vill regeringens avvakta Högsta förvaltningsdomstolens utslag i processen om e-cigaretter som innehåller nikotin ska klassas som läkemedel eller inte. Därför bör tobaksproduktdirektivets bestämmelse om e-cigaretter inte genomföras.
Regeringen planerar att lägga fram sin proposition i riksdagen i januari.
Lagrådsremissen
2022-06-21
Riksdagen står bakom regeringen när det gäller skärpta regler mot nikotinprodukter. Men regeringen fick inte igenom förslaget om förbud mot...
2022-06-10
World Vapers Alliance, en global organisation för e-cigarettanvändare, demonstrerade 25 maj utanför riksdagen mot det väntade beslutet att förbjuda smaksatta...
2022-05-04
Regeringens proposition om Hårdare regler för nya nikotinprodukter ska behandlas i riksdagens socialutskott nästa vecka. Riksdagspartiernas inställning till propositionen varierar....
2022-04-26
När nya nikotinprodukter, som e-cigaretter och vitt snus, smaksätts blir de mer lockande, särskilt för unga människor. Det skriver regeringen...
2022-03-17
Att få ned tobaksbruket är viktigt för att färre ska drabbas av cancer och för att lyckas behövs en striktare...
2022-02-18
Reklam för tobak kommer snart att vara ett minne blott i Schweiz, efter att väljarna i en folkomröstning nyligen till...
2022-01-18
En undersökning från Kantar Sifo visar tydligt att svenskarna är emot tobaksbolagens metoder, bland annat lanseringen av det vita snuset.
2022-01-09
Spaniens stränder kommer att bli rökfria. Det har det spanska parlamentet beslutat. Fimparna är det vanligaste skräpet på stränderna.
2022-01-01
Från 1 januari i år blir det förbjudet att slänga fimpar, snusprillor och annat småskräp på marken. Ändringen är en...