Den liberaldemokratiska socialministern Norman Lamb sade i går att han hoppas att rökförbudet kommer att införas, inte minst med tanke på det tydliga beskedet från parlamentet.

– Friheten att kunna röka i sin bil tillsammans med barn verkar i mina ögon inte särskilt viktig medan det är otroligt viktigt att skydda barns hälsa, sade Norman Lamb.

Oppositionens folkhälsoföreträdare Luciana Berger varnade regeringen för att dra ut på frågan.

– Det här är en stor seger för barnhälsan och kommer att gynna hundratusentals unga människor över hela vårt land. Det handlar om att skydda barn, inte om vuxnas valfrihet, sade hon.

– Parlamentet har tydligt uttryckt sin vilja i dag och det måste respekteras.

Underhusets beslut ger även regeringen i Wales grönt ljus att lagstifta mot rökning i bilar med barn som passagerare. Enligt BBC News kommer regeringen i Wales att utreda frågan. Även i Skottland och Nordirland har politiska initiativ tagits för att få fram ett förbud mot rökning i bilar med barn som passagerare.

Forskningsstudier har visat höga halter av skadliga ämnen från tobaksröken i en bil där någon röker och på allt fler håll i världen reagerar lagstiftarna på detta och vill skydda barns hälsa från denna farliga rökexponering. Lagar om rökförbud i fordon med barn i har införts i bland annat Sydafrika, en lång rad kanadensiska provinser/territorier, kommuner i Kanada, delstater i USA och Australien, kommuner i USA samt i Puerto Rico.

Läs vidare