Hem / Rökavvänjningsmedel ökar inte självmordsrisk
Rökavvänjningsläkemedlet vareniklinhar tidigare befarats öka risken för bland annat självmordsförsök, psykoser, aggression och trafikolyckor, men en ny studie från Karolinska Institutet och University of Oxford visar nu att dessa farhågor inte stämmer. Studien publiceras i tidskriften British Medical Journal.
Vareniklin (Champix)är ett receptbelagt läkemedel som används för rökavvänjning, eftersom det minskar abstinensen och lindrar nikotinsuget. Läkemedlet har i ett flertal studier visat sig vara effektivt och försäljningen har kontinuerligt ökat sedan introduktionen på marknaden 2006.
Samtidigt har det kommit rapporter om självmord och självmordsförsök, våldsbrott, trafikolyckor, psykoser samt depressioner hos personer som har använt vareniklin. Detta har lett till att läkemedlet försetts med varningar och i vissa länder även förbjudits för vissa yrkesgrupper inom transportområdet. Tidigare forskning har inte kunnat klargöra om de rapporterade biverkningarna verkligen har utlösts av rökavvänjningsbehandlingen eller om det i själva verket är andra faktorer som skapat ett skenbart samband med läkemedlet.
I den nu publicerade studien ingick 70 000 personer i Sverige som fick vareniklin mellan 2006 och 2009. Forskarna studerade det statistiska sambandet mellan förskrivning av läkemedlet och ett flertal av de tidigare rapporterade biverkningarna: Självmordsförsök och självmord, brott, depressioner, ångestsyndrom, psykoser, trafikolyckor och trafikbrott.
Resultaten visar att användning av vareniklin inte medförde en ökad risk för vare sig självmordsbeteende, brott, psykoser, trafikolyckor eller trafikbrott. Tidigare varningsrapporter har troligen ett antal felkällor och biverkningarna har därför felaktigt tillskrivits vareniklin, är forskarnas tolkning.
I de aktuella resultaten gick det dock att se en liten riskökning för depressioner och ångest hos vareniklinanvändare som tidigare hade fått en psykiatrisk diagnos.
– Men denna förhöjda risk beror sannolikt på andra faktorer och behöver därför bekräftas med andra typer av studiedesigner. Våra resultat tyder på att vareniklin är en säker rökavvänjningsmedicin för de allra flesta, vilket är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv då rökning är en hälsofara, säger Yasmina Molero, en av forskarna bakom studien.
Forskningen har finansierats med anslag från Karolinska Institutet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Vetenskapsrådet samt the Wellcome Trust. De forskare som har deltagit i arbetet med studien är verksamma vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik respektive institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och vid Department of Psychiatry, University of Oxford i England.
Länk till studien.
2023-09-11
Som ung lungläkare såg Hans Gilljam många patienter gå under till följd av rökningen. Slutsatsen blev att man måste arbeta...
2023-08-22
Rökare bör varnas för att använda snus som ett sätt att sluta röka. Det anser Inger Torhild Gram, läkare och...
2023-05-28
Rökare som använde e-cigaretter för att sluta röka lyckades inte bättre än de som inte gjorde det. Det visar en...
2023-04-04
Rökare som snusar har mindre chans att lyckas sluta röka än de som inte snusar. Det visar en vetenskaplig studie...
2023-01-24
Nytt år och nya föresatser. Vill du sluta röka eller snusa? Det finns bra hjälp att få. Psykologer mot Tobak...
2022-12-25
Att inför ett nikotinstopp få hjälp av en erfaren tobaksavvänjare ökar motivationen att sluta och sannolikheten att lyckas. Men för...
2022-01-24
Vad ska man ge inbitna rökare som vill sluta röka istället för e-cigaretter? Den frågan besvarar Stanton Glantz, professor emeritus...
2021-11-16
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har godkänt inrättandet av ett nytt globalt WHO Tobacco Cessation Consortium. Konsortiet kommer att engagera...
2021-09-21
Ungdomar som använder upphettade tobaksvaror, så kallade heat-not-burn eller heated tobacco product, har svårare att sluta med cigaretter än de...