Dragkampen om tobakspolitiken har pågått länge. År 2021 röstade en majoritet i riksdagen ner den dåvarande regeringens förslag till ny ANDTS-strategi. Istället fick regeringen i uppdrag att återkomma med ett nytt förslag till övergripande mål som tar hänsyn till de varierande skadeverkningarna som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka.

I regeringens budgetproposition för 2025 finns regeringens förslag. Där står:
Alla produkter inom ANDT-området är skadliga för hälsan men det är enligt regeringens bedömning viktigt att klargöra de gradskillnader av olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade. Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter så som t.ex. snus. Detta synsätt återspeglas också i beskattningen av dessa produkter i Sverige och ska även speglas i målet för tobakspolitiken.

Det är detta som nu ska bli utgångspunkten regeringens tobakspolitik. Det har inte stöd i de utredningar som gjorts på regeringens uppdrag.

Folkhälsomyndigheten fick 2023 i uppdrag att sammanställa skadorna av olika tobaks- och nikotinprodukter och också beskriva skadorna i relation till varandra. Folkhälsomyndigheten kom då fram till att även om tobaksrökning innebär särskilt stora risker så kan man inte veta idag vilka risker som andra tobaks- och nikotinprodukter innebär på sikt. Alla produkter bör regleras lika hårt, enligt Fokhälsomyndigheten.

Samma slutsats drogs också i en senare statlig utredning. Inga-Lill Askersjö fick i uppdrag att utreda om det övergripande målet för tobaks- och nikotinpolitiken ska ändras, om man ska ta hänsyn till de varierande skadeverkningarna för produkterna. Utredaren kom fram till att det inte var lämpligt. Precis som Folkhälsomyndigheten vill hon istället att lagstiftningen för de nya tobaks- och nikotinprodukterna ska likna den som är för tobaks- och nikotinprodukter.

I regeringens proposition beskrivs nuläget vad gäller tobaks- och nikotinprodukter. Där står att rökningen minskar med användning av rökfria tobaks- och nikotinprodukter, till exempel snus, ökar. I den mån de nya produkterna ersätter cigaretter bedöms det vara en positiv utveckling ur folkhälsoperspektiv, enligt regeringen.

Men man skriver samtidigt att användningen av tobak och nya nikotinprodukter fortsätter att öka bland barn och unga. Ytterligare åtgärder behöver vidtas för att bryta denna utveckling, anser regeringen.

Gynnar industrin

Ann Post, medicine doktor och tobaksavvänjningsexpert, är kanslichef på Tobaksfakta. Hon är mycket oroad över förändringen av tobakspolitiken.

– I Tobakskonventionen, som Sverige ställt sig bakom, står klart och tydligt att man ska arbeta mot minskat tobaksbruk. Det är oroväckande att regeringen överger målet som har varit utgångspunkten i över 20 år.

Flera medier lyfter det nya förslaget, bland annat Göteborgsposten,  Omni och Svenska Dagbladet.

Källa: budgetproposition 2025 (Utgiftsområde 9, kapitel 4 hälsopolitik )

Tobakskonventionen, artikel 3 mål:

Målet för denna konvention och dess protokoll är att skydda nuvarande och framtida generationer från de förödande hälsomässiga, sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser av tobaksbruk och exponering för tobaksrök, genom att tillhandahålla en ram för parternas genomförande av tobakskontrollåtgärder på nationell, regional och internationell nivå i syfte att fortlöpande och kraftigt minska tobaksbruket och exponeringen för tobaksrök.

Läs vidare