Det tillkännagav president Vladimir Putin vid ett framträdande i sitt lantresidens utanför Moskva, Novo-Ogarevo, den 30 juli.

Han framhöll att öronmärkning av skattemedel bara finns i ett fåtal länder, men Ryssland är ändå berett att pröva en sådan lösning, som måste utarbetas gemensamt mellan finans- och hälsodepartementen.

Bakgrunden är de höga kostnader som drabbar vården på grund av det utbredda tobaksbruket. Drygt 400 000 människor avlider årligen i tobaksrelaterade sjukdomar.

Putin sa att den tobakslag han signerade i våras och som började träda i kraft 1 juni i år är en succé.

Från 1 juni är det helt rökfritt i alla typer av lokaler för undervisning, sjukvård, kultur och sport. Det samma gäller för alla regeringsbyggnader, hissar och trappuppgångar i flerfamiljshus och för alla offentliga lekplatser och badstränder.

2014 utsträcks rökförbudet till alla arbetsplatser inomhus, inklusive restauranger, barer och kaféer och hotell samt till butiker och gallerior, kollektiva transporter, terminaler och hamnar.

Från 2015 införs minimipriser på cigaretter samtidigt som skatten höjs med 50 procent. Det innebär en något mer än fyrdubbel höjning av cigarettpriset.

Sedan i maj 2013 gäller en särskild lag som gör stora varningsbilder på cigarettpaketen obligatoriska.

I Sverige används inte öronmärkning av skattemedel. Endast avgifter i olika sammanhang är öronmärkta.

Källa: TV Novosti, 30 juli 2013

Läs vidare