I slutet av 2022 beslutade Nya Zeeland att cigarettförsäljning succesivt skulle förbjudas. En viktig del i reformpaketet var att unga, födda 2009 eller senare, aldrig skulle kunna köpa cigaretter lagligt. I reformen ingick också att sälja cigaretter med mycket litet innehåll av nikotin och att kraftigt minska antalet försäljningsställen. Detta reformpaket stoppas nu av den nya regeringen i landet.

Hann inte genomföra

En av hjärnorna bakom tobaksreformen var professor Richard Edwards från Otago universitetet, Wellington Nya Zeeland. Han är en av världens mest respekterade forskare vad gäller tobaksprevention. Han har arbetar i en forskargrupp med målet att uppnå ett tobaksfritt Aotearoa (Nya Zeeland) till år 2025. Richard Edwards berättade om planerna när han besökte Sverige och Tobacco Endgame -företrädare hösten 2022.

I en uppföljande intervju några månader senare berättade han att beslutet gått igenom, Nya Zeeland hoppfullt att få bort rökningen – Tobaksfakta I intervjun sade han att man dock inte kunde vara säker på att reformerna skulle genomföras. Oppositionen kunde sätta käppar i hjulen. Han sade till Tobaksfakta:

– Möjligheterna att uppnå Tobacco Endgame ser verkligen lovande ut. Men lagstiftningen ska inte implementeras förrän 2024/2025 och den politiska oppositionen och tobaksindustrin med flera kanske lyckas urvattna besluten eller fördröja dem.

Detta har nu hänt. Den nya mitten-höger koalitionen har meddelat att de kommer stoppa reformerna.

– Vi är förskräckta. Det här är ett otroligt steg bakåt, säger professor Richard Edwards, till BBC.

Det har funnits planer i andra länder på att följa i Nya Zeelands spår och förbjuda rökning för unga. Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har sagt att han vill följa Nya Zeelands exempel. I Malaysia fanns ett reformförslag som följde Nya Zeelands modell, men detta har röstats ner i parlamentet i Malaysia, uppger Code Blue som skriver om hälsofrågor i Malaysia.

Läs vidare