Hem / Nya ministrar i olika läger i tobaksfrågan
Foto: Riksdagen
Det är stor spännvidd på inställning till tobaksfrågor bland de nya ministrarna i Magdalena Anderssons regering, visar Tobaksfaktas genomgång.
Häromdagen presenterade statsminister Magdalena Andersson de nya ministrarna i hennes regering. En del av dem har redan tidigare haft ministerposter och Tobaksfakta har uppmärksammat dem, av helt olika skäl.
Annika Strandhäll engagerad mot nikotin Annika Strandhäll, har tidigare varit minister med ansvar för bland annat socialförsäkringar och folkhälsa. I en intervju i Tobaksfakta från 2020 berättade hon att hon vill skydda barn och ungdomar från det nikotinberoende som tog hennes mammas liv.
– Jag är passionerad i mitt engagemang för att inte barn och unga ska gå in i något som är så starkt beroendeframkallande, sa hon då.
Nu har Annika Strandhäll tillträtt som miljö- och klimatminister. Det väcker förhoppningar, menar Niclas Malmberg, vice ordförande i Visir.
– Jag tror absolut att Strandhäll kan lyfta in tobaksindustrins miljöpåverkan tydligare i politiken, inte minst mot bakgrund av hennes tidigare insatser för att minska problemen med rökning.
– För att hjälpa henne med detta har jag redan skickat henne VISIRs sammanställning över tobaksindustrins miljöpåverkan, säger Niclas Malmberg.
Mikael Damberg i delegation med Swedish Match Den andre ministerns som tidigare uppmärksammats av Tobaksfakta är Mikael Damberg, nytillträdd finansministern, tidigare inrikesminister och innan det näringsminister. Under sin tid som näringsminister ledde han en handelsdelegation till Filippinerna 2016 där snustillverkaren Swedish Match deltog. Staten hjälpte då till att marknadsföra ett tobaksbolag, i strid med artikel 5.3 i Tobakskonventionen som Sverige har ratificerat.
I den nya regeringen är det Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare ordförande i LO, som är näringsminister. I sökandet efter hans inställning till tobaksfrågor hittade vi ett kort klipp från Youtube från 2016 där han berättar att han tycker om snus och att han är snusare.
Bland de övriga nytillträdda ministrarna finns Anna-Caren Sätherberg som utsetts till landsbygdsminister. År 2019 stod hon bakom en riksdagsmotion om generellt rökstopp i Sverige inom 10-15 år.
”Ett rökförbud skulle ofrånkomligen innebära en begränsning av den personliga integriteten, vilket ej ska tas lättvindigt. Bakgrunden till detta förslag är emellertid behovet av att skydda barns och ungas hälsa, vilket gör att man kan acceptera de inskränkningar i vuxna rökares bestämmanderätt som förslaget medför”, skrev hon och partikamraten Kalle Olsson.
2022-06-17
Tobaksfrågan är lika högaktuell som vanligt och i Almedalen finns flera olika seminarier att välja mellan som på olika sätt...
2022-05-24
Tobacco Endgames vision är att mindre än fem procent av befolkningen ska röka 2025. Slutdatum börjar närma sig och nu...
2022-05-16
Tobaksjätten Philip Morris vill köpa Swedish Match och har lagt ett bud på 106 kronor per aktie.
2022-05-15
Nikotin är ett ämne för rekreation och njutning enligt tobaksindustrin. I femtio år har man lurat konsumenter att tro att...
2022-05-09
Inför WHO:s Tobaksfria dag 31 maj anordnar WHO ett webinar om tobakens miljöpåverkan. Under evenemanget kommer tobaksindustrins destruktiva metoder samt...
2022-04-08
Temat för tobaksfria dagen 31 maj i år är tobakens miljöpåverkan. Nu finns huvudbudskapen och kampanjmaterialet på engelska att ladda...
2022-03-25
Den 24 mars presenterade regeringen en ny strategi för ANDTS-frågor för perioden 2022-2025. Skrivelsen överlämnas till riksdagen.
2022-03-22
I Nya Zeeland planeras en lag som ska förbjuda cigarettförsäljning för all framtid för alla födda år 2008 eller senare....
2022-03-01
Snart är det dags för Tackla tobak i tandvården – nationell yrkeskonferens om tobaksprevention. Konferensen sker på plats i Svenska...