I Storbritannien finns inom kort endast en cigarettfabrik kvar. Den tillhör Japan Tobacco International och ligger i Nordirland. Den sista cigarettfabriken i England ägs av Imperial Tobacco, som i våras meddelade att den ska läggas ner.

Samma bolag har beslutat stänga sin fabrik i Nantes, Frankrike, som är den största tillverkaren av det franska märket Gauloise.

I Nederländerna slår Philip Morris International igen en fabrik som är en av världens största. Orsaken anges främst vara att försäljningen gått ner med 20 procent de senaste fyra åren, en nedgång som förklaras med tuff ekonomi, ökade regleringar samt höjda skatter och tullar, som påstås öka den illegala handeln.

I Australien håller all tobakstillverkning på att upphöra sedan Phillip Morris beslutat stänga sin cigarettfabrik i Melbourne och flyttar tillverkningen till Sydkorea.

Andra länder med gynnsammare klimat för tobaksindustrin är Tjecken, Tyskland och Polen. I de två senare länderna tänker Imperial Tobacco öka tillverkningen.

I Tjeckien har Philip Morris stöd på högsta nivå. När bolagets utbyggnad av cigarettfabriken i Kutna Hora stod färdig för några år sedan invigdes den av dåvarande presidenten Vaclav Klas.

Sedan des har nuvarande presidenten Milos Zeman hedrat fabriken med ett besök. President Zeman röker själv 40 cigaretter om dagen, men framhåller att han började röka först vid 27 års ålder och att han som vuxen inte löper någon risk att bli sjuk av rökandet.

Han uppmanar, helt riktigt, unga tjecker att inte börja röka, men med det falska budskapet underförstått att man som vuxen tobaksdebutant inte löper någon risk att dö av sin rökning.

Källa: Tobacco Control, nummer 4, juli 2014

Läs vidare