CVS meddelade på onsdagen att kedjan den 1 oktober i år slutar att sälja tobak i sina 7 600 apotek över hela USA. CVS är den första apotekskedjan i landet som tar detta steg.

– Att sluta sälja cigaretter och andra tobaksprodukter är rätt sak för oss att göra för våra kunder och vårt företag som är inriktat på att hjälpa människor på deras väg till en bättre hälsa, säger företagets VD Larry J. Merlo i ett pressuttalande.

– För att uttrycka det enkelt så stämmer inte tobaksförsäljning med vårt syfte.

Ett skäl till beslutet är att utvecklingen av amerikansk hälso- och sjukvård öppnat en ny marknad för CVS som satsar allt mer på att även erbjuda vissa typer av vård med hjälp av 26 000 farmaceuter och specialutbildade sjuksköterskor.

– Det tydliga steg vi nu tar genom att avlägsna tobak från våra butikshyllor ger oss en bättre position för att fortsätta växa på den ökande hälso- och sjukvårdsmarknaden, säger Larry J. Merlo.

I Sverige uppmanar nu de folkpartistiska landstingspolitikerna Birgitta Rydberg och Anna Starbrink, Stockholms läns landsting, svenska butikskedjor att göra som CVS. Särskilt bör, menar de, alla butiker inom hälso- och sjukvården vara tobaksfria.

– Amerikanska CVS är ett väldigt gott föredöme. Fler butikskedjor och privata aktörer borde sluta sälja cigaretter och andra tobaksprodukter. CVS är på amerikanskt vis både ett apotek och en servicebutik men även svenska service- och livsmedelsbutiker borde tänka på sina kunders hälsa. Och vi borde börja i sjukhusbutikerna, säger sjukvårdslandstingsrådetBirgitta Rydberg (FP).

– Minskad tillgänglighet till tobaksvaror är viktigt för att minska rökningen, som är en av vår tids absolut enskilt största hälsofaror och skördar tusentals liv bara i Sverige varje år. Jag vill se en nollvision för rökning – inte genom förbud men genom information och opinionsbildning. Att inte lätt få tag i tobaksprodukter är särskilt viktigt för unga – grunden för att få stopp på rökningen är att färre unga överhuvudtaget börjar, säger personallandstingsrådetAnna Starbrink (FP), förstanamn för Folkpartiet i höstens landstingsval.

– CVS föredöme gäller också i högsta grad för landstinget. Vi i sjukvården tar hand om konsekvenserna av rökning. Vi uppmanar och informerar människor hur de kan leva hälsosamt utan tobak. Självklart borde alla våra sjukhus vara helt tobaksfria – det är hög tid att vi och sjukhusen tar vårt ansvar och förbjuder försäljning av tobaksprodukter i sjukhusbutiker.

Information på CVS´ hemsida om beslutet att sluta sälja tobak

Krönika i tidskriften JAMA om beslutet och om paradoxen att amerikanska apotek säljer tobak

Läs vidare