Hem / Majoritet vill ha hårdare regler om tobaksindustrin
Det är några av resultaten av en enkät i ett riksrepresentativt urval av personer i åldrarna 18-79 år som undersökningsföretaget Novus i september 2012 gjorde på uppdrag av Tankesmedjan Tobaksfakta. Undersökningen presenterades vid ett seminarium som Tobaksfakta arrangerade i riksdagshuset på onsdagen. Seminariets tema var tobaksindustrins arbetsmetoder.
I riktlinjerna till artikel 5.3 i den internationella Tobakskonventionen, som Sverige och närmare 180 andra länder anslutit sig till, behandlas relationerna mellan tobaksindustrin och samhällets beslutsfattare. Riktlinjerna säger bl.a. att beslutsfattare som regeringsföreträdare, riksdagsledamöter och representanter för statliga myndigheter öppet bör redovisa när de har kontakter med tobaksbolag.
Rekommendationerna har kommit till för att begränsa tobaksindustrins möjligheter att påverka hälsopolitiken. I några länder har olika offentliga organ börjat publicera särskild information på sin hemsida om möten med tobaksbolag och vad som diskuterats. I Sverige finns dock ingen sådan redovisning. Novusundersökningen visar att en majoritet av befolkningen tycker att detta är fel.Sjuttio procent svarar att det vore mycket bra eller bra om Sverige införde regler om att beslutsfattare ska offentliggöra sina kontakter med tobaksindustrin. Resultatet kan jämföras med en undersökning som Tankesmedjan Tobaksfakta tidigare i år själv gjorde. Såväl regeringskansliets som riksdagspartiernas företrädare svarade då att det inte behövs några särskilda regler för kontakterna med tobaksbolag utan att dessa kan behandlas som alla andra företag.
– Beslutsfattarna är i otakt med inställningen hos befolkningen, kommenterade Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert i Tankesmedjan Tobaksfakta, när hon presenterade studien vid seminariet i riksdagshuset.
Fyra av tio anser att tobaksindustrin rent generellt borde ha starkare begränsningar än idag när det gäller marknadsföring, men stödet är större än så när man frågar om vissa konkreta begränsningar av marknadsföringen:
– Det är tydligt att många vill ha en mer effektiv tobaksförebyggande politik, sade Margaretha Haglund. – Sverige bör reglera tobaksindustrin hårdare och införa öppen redovisning av dess kontakter med beslutsfattare.
2022-05-11
Medan höginkomstländer i allt högre grad förbjuder smaksatta cigaretter, som är attraktiva särskilt för ungdomar, marknadsför tobaksföretagen dessa produkter intensivt...
2022-05-09
Inför WHO:s Tobaksfria dag 31 maj anordnar WHO ett webinar om tobakens miljöpåverkan. Under evenemanget kommer tobaksindustrins destruktiva metoder samt...
USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA planerar att förbjuda mentolcigaretter och smaksatta cigarrer. Det meddelade myndigheten i slutet av april.
2022-05-06
Cancerorganisationerna i Finland har anmält Sverige till EU-kommissionen. De vill få prövat om Sverige verkligen lever upp till kraven: att...
2022-04-23
Ett PR-trick – det är vad Philip Morris Internationals ”Unsmoke the world”-kampanj i själva verket är, enligt nätverket STOP.
2022-04-11
Nästan 100 individer, bland dem universitetsprofessorer, industriforskare och VD:ar, har intervjuats för Philip Morris artikelliknande annonser i den amerikanska tidningen...
2022-04-01
De stora tobaksbolagen betalar väldigt lite skatt. Tobakskontrollgruppen vid University of Bath har granskat hur Philip Morris International (PMI) och...
2022-03-30
Tobaksfaktas politiska expert Margaretha Haglund medverkar i Greenpeace podd Systemskiftet och pratar om sin livslånga kamp mot tobaksindustrin.
Tobaksindustrin består inte bara av stora tobaksföretag och den producerar inte bara cigaretter. Och försäljning av produkterna är inte branschens...