Andy Burnham, Labours hälsopolitiskt ansvariga, riktar en rad frågor till regeringskansliet i ett brev som citeras i tidningen The Guardian. I centrum för kritiken står premiärminister David Cameron. Han hävdar å sin sida att han inte kände till valstrategen Lynton Crosby´s samarbete med tobaksindustrin när denne anlitades som det konservativa partiets valsamordnare.

Att konsulten Lynton Crosby är kontroversiell beror bland annat på att han i fjol ledde ett möte där företrädare för tobaksbolag diskuterade hur de skulle blockera regeringens förslag att införa standardiserade förpackningar (neutral packaging) för att minska nyrekryteringen av unga rökare. Dessutom har Crosby´s företag arbetat med rådgivning inte bara åt det konservativa partiet utan även åt tobaksjätten Philip Morris.

Regeringskansliet hävdar att Crosby inte haft något med de tobakspolitiska besluten att göra. Regeringens beslut att skrinlägga planerna på standardiserade förpackningar ses som en stor seger för tobaksindustrin.

Läs vidare