Webbsajten Europaportalen rapporterar att övervakningskommittén har presenterat sin hemligstämplade granskningsrapport för EU-parlamentets budgetutskott. Uppgifter ur rapporten har läckt ut. Enligt dessa anklagar granskarna bland annat Olaf för att ha spelat in telefonsamtal utan laglig grund. Uppgifterna säger också att granskarna anser att utredningen om Dalli var alltför begränsad. Utredningen ska ha begränsats till bara de aktörer som nämndes i den ursprungliga anmälan om mutor från det svenska snusföretaget Swedish Match. Granskarna anser inte heller att Olaf gjorde en ”rimlig bedömning av fakta”.

Olafchefen Giovanni Kessler klandras även för att ha tagit ett personligt intresse i fallet och för att det varit svårt att få ut de dokument som övervakningskommittén begärt. Kommittén menar även att Olaf har försökt påverka vittnen.

Flera EU-parlamentariker kräver nu Olafchefen Giovanni Kesslers avgång och att de får tillgång till hemligstämplade Dalli-dokument.

Ingeborg Gräßle, EU-parlamentariker från den konservativa EPP-gruppen, beskrev Olafs arbetsmetoder som ”ruttna ända in i grunden”.

– Herr Kessler, jag uppmanar dig att sluta med manipulationerna. Om vi verkligen vill ha en öppen diskussion så håll dig till sanningen, sade Ingeborg Gräßle och uppmanade José Manuel Barroso att tvinga Giovanni Kessler att avgå för att rädda Olafs förtroende från ytterligare skada.

Giovanni Kessler tillbakavisar samtliga anklagelser.

Läs vidare