En tillbakablick på året visar att mycket har hänt. Vi minns alla vårens hektiska månader innan ANDTS-strategin skulle beslutas och lagen om nya nikotinprodukter skulle klubbas.

Tobaksfakta gjorde en stor undersökning om våra ungdomspolitikers inställning till tobaksfrågan. Resultatet visade på kunskapsluckor och en inställning som kan leda till problem i framtiden.

Kampanjen # Lagar för alla barns framtid får allt fler supportrar. Manifestationen på Medborgarplatsen på Tobaksfria Dagen blev en succé trots ösregn och ishavskyla. Barnen dansade för ”No Nicotine”, och en politiker kom klafsande i pölarna och peppade dem.

Vi var i Almedalen och mötte politiker och beslutsfattare, och representanter från tobaksindustrin. Det finns onekligen starka krafter både politiskt och ekonomiskt.

Valet till riksdagen, regionerna och kommunerna kom, och nu hoppas vi på en klok tobakspolitik som skyddar våra barn.

Den europeiska kampanjen PrEvCan startade, och inleddes med att lyfta hur viktigt det är att få bort rökningen för att förhindra cancer.

Tredje september kom slutet för Margaretha Haglund, vår lysande ledstjärna, aldrig sinande kunskapskälla och goda kamrat. Det finns ingen möjlighet att fylla Margarethas skor, men vi får försöka fortsätta hennes arbete och aldrig ge upp! Ett pris har instiftats på initiativ av Margarethas familj, och detta kommer att bli en uppmuntran och hälsning till någon kraftfull person att fortsätta att bära tobakspreventionsfanan högt.

Händer nästa år
Nu har vi en spännande tid framför oss. Sveriges ordförandeskap i EU, Europakonferens i Madrid och LUFT-konferens. Det finns mycket att göra med tanke på den nya statistiken som visar att allt fler barn använder e-cigaretter och vitt snus. I och med Philip Morris köp av Swedish Match är risken stor att det vita snuset även sprider sig till EU, vilket vore väldigt negativt för barn och unga i Europa. Det vita snuset är inte vare sig tobaksfritt eller ofarligt. Det är starkt beroendeframkallande och skadligt för hälsan, precis som brunt snus.

Vi önskar Er alla en lugn, ljus och tindrande julhelg, med lagom mycket av livets goda, men mycket tid för nära och kära, och tid att titta igenom Tobaksfakta. Vi är så stolta över det gedigna faktamaterial och de kloka genomtänkta artiklarna som producerats under året. Det största arbetet var temaserien om tobaksindustrin. Den är verkligen värd att läsas om igen, så vi skickar med det som tips på läsning under julhelgen!

Nu tar vi ett djupt andetag och känner oss nöjda för allt vi tillsammans åstadkommit under 2022, och så ses vi med nya glada krafter på andra sidan årsskiftet!

God Jul och Gott Nytt År önskar Tobaksfakta!

Läs vidare