Hem / Fortfarande långt kvar till fullgott skydd mot passiv rökning i Europa
Många länder i Europa erbjuder ännu inte sina medborgare ett effektivt skydd mot passiv rökning. Det konstaterar organisationen Smoke Free Partnership som i dag lanserar en uppdaterad version av sin interaktiva Europakarta över lagstiftning om rökfria offentliga miljöer.
– Resultatet av den nya kartläggningen är mycket nedslående. Det är oacceptabelt att så många länder i EU fortfarande misslyckas med att skydda ungdomar och andra medborgare från de stora hälsorisker som tobaksrök för med sig, säger Florence Berteletti, chef för Smoke Free Partnership, SFP.
Den uppdaterade rökfri-kartan presenterades vid ett frukostseminarium i Bryssel på tisdagen. SFP har analyserat lagstiftningen om rökfria offentliga miljöer samt hur väl lagstiftningen följs i 28 EU-länder samt Norge, Turkiet, Island och Schweiz. Kartläggningen har fokuserats på tre typer av offentliga miljöer; arbetsplatser, serveringsmiljöer och allmänna transportmedel.
Kartan, som finns på SFP:s webbsida, är interaktiv och lagstiftningsläget i varje land har markerats med någon av färgerna grön, ljusgrön, orange och röd. De gröna länderna är de som har en heltäckande och väl fungerande lagstiftning som resulterar i ett starkt skydd mot passiv rökning för befolkningen. I den gröna kategorin är de länder som har de allra bästa resultaten Irland, Storbritannien, Spanien, Ungern, Lettland, Island, Litauen, Malta, Norge och Turkiet.
Sverige hamnar inte i den gröna kategorin eftersom vår lagstiftning inte kräver 100 procent rökfria miljöer genom att vi tillåter rökrum på arbetsplatser och restauranger. I stället samsas Sverige med Frankrike, Italien, Slovenien och Finland i den ljusgröna gruppen.
I den näst sämsta gruppen (orange på kartan) finns Nederländerna, Belgien, tyskland, Polen, Portugal, Cypern, Luxemburg, Schweiz, Estland, Danmark, Kroatien och Bulgarien. Dessa länder skyddar bara delvis sina medborgare mot passiv rökning.
Sämst i klassen (råda på kartan) är Österrike, Bulgarien, Tjeckien, Portugal, Rumänien och Slovakien. SFP uppmanar dessa länder att snarast införa lagstiftning om rökfria offentliga miljöer.
– De ledande ländernas erfarenheter visar att sådana lagar är effektiva, populära och inte kostsamma att upprätthålla, säger Florence Berteletti.
– Allmänhetens stöd för lagar om rökfria miljlöer brukar vara mycket högt, även bland rökare.
Fotnot: enligt artikel 8 i den internationella tobakskonventionen är de anslutna länderna skyldiga att införa lagstiftning som på ett effektivt sätt skyddar invånarna mot passiv rökning i alla offentliga inomhusmiljöer samt, där det är lämpligt, även i andra offentliga miljöer. Tobakskonventionen har ratificerats av 180 parter, bland andra EU och dess 28 medlemsländer.
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.
2021-05-14
Tobaksrökexponerade barn använder vårdtjänster och akutvård oftare än barn som inte exponeras för tobaksrök, vilket är en stor kostnad på...
2021-03-31
Vuxnas tobaksbruk har förödande effekter på barn, ända från befruktningstillfället och genom hela barndomen och tonåren enligt en ny rapport...
2021-02-23
Unga människor som exponeras för tobak, antingen genom att använda det själva eller genom passiv rökning, har en mycket högre risk...
2021-02-07
För 30 år sedan, 7 februari 1991, kom domen i Australien som för första gången slog fast att passiv rökning orsakar lungcancer hos icke-rökare.