Studien gjordes av forskare vid Washington University School of Medicine i St. Louis och har publicerats av tidskriften Academic Pediatrics.

Användningen av e-cigaretter ökar snabbt i USA och Europa. E-cigaretter innehåller en vanligen nikotinhaltig vätska som förångas. Användare andas in ångan på liknande sätt som en tobaksrökare andas in röken. Nikotinvätskan är ofta smaksatt på olika sätt som kan tilltala barn. Nikotin är ett starkt gift och en tesked av vätskan kan vara dödlig för ett barn. I fjol dog ett barn i New York efter att ha svalt e-cigarettvätska. Mindre mängder av vätskan kan orsaka illamående och kräkningar. Även om man får vätskan på huden kan det ge förgiftningssymtom.

– Förgiftningsriskerna är till stor del förebyggbara. Men många människor, även bland barnläkare, är inte medvetna om de åtgärder som behövs för att skydda barn mot riskerna med e-cigaretter, säger professor Jane Garbutt, en av forskarna bakom studien.

I undersökningen besvarade 658 vårdnadshavare vid 15 barnhälsovårdskliniker enkäter om e-cigaretter. En av fem hade själv prövat e-cigaretter och en av åtta svarade att någon i familjen regelbundet rökte e-cigaretter. I två tredjedelar av de hem där e-cigaretter användes förekom även tobaksrökning.

36 procent av e-cigarettanvändarna låste varken in flaskor med e-cigarettvätska eller använde barnsäkra korkar på flaskorna. De vanligaste sätten att förvara vätskan var i en låda eller ett skåp, en väska eller i en öppen hylla.

– Tre procent av deltagarna svarade att deras barn hade försökt dricka e-cigarettvätska, säger Jane Garbutt.

Forskarna uppmanar barnhälsovårdspersonal att diskutera säkerhetsriskerna kring e-cigaretter med föräldrar.

”We strongly encourage pediatricians to ask parents about nicotine use, including e-cigarettes, and to discuss the risks of exposure,” Garbutt said. ”Ingestion is bad, of course, but even skin exposure to e-liquid can harm children.”

Läs vidare