Olivia Wigzell, ny generaldirektör på Folkhälsomyndigheten har intervjuats i Sveriges Radios lördagsintervju. Reportern sade i intervjun att Folkhälsomyndigheten tidigare inte velat ställa olika typer av tobaksprodukter mot varandra. På det svarade Oliva Wigzell att Folkhälsomyndigheten, som kunskapsmyndighet, kommer att visa hur farliga olika tobaksprodukter- och nikotinprodukter är och vilken typ av risker de innebär.

–  Det är viktigt att vi som kunskapsmyndighet kan bistå med den informationen så att var och en kan ta övervägda och informerade beslut, sade Wigzell i intervjun.

Frågan om olika produkters risker är laddad, särskilt om produkternas risker ska ställas emot varandra. Regeringen vill ha en tobakspolitik utifrån olika produkters farlighet. Regeringen skriver i budgetpropositionen:

Alla produkter inom ANDT-området är skadliga för hälsan men det är enligt regeringens bedömning viktigt att klargöra de gradskillnader av olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade. Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter så som t.ex. snus.  Detta synsätt återspeglas också i beskattningen av dessa produkter i Sverige och ska även speglas i målet för tobakspolitiken.

Folkhälsomyndigheten fick 2023 i uppdrag att sammanställa skadorna av olika tobaks- och nikotinprodukter och också beskriva skadorna i relation till varandra. Då kom myndigheten fram till att även om tobaksrökning innebär särskilt stora risker så kan man inte veta idag vilka risker som andra tobaks- och nikotinprodukter innebär på sikt.  Alla produkter ska regleras lika hårt, ansåg Folkhälsomyndigheten 2023.

Källa:
https://sverigesradio.se/avsnitt/olivia-wigzell-folkhalsomyndigheten-om-konsekvenserna-om-sankt-skatt-pa-snus-kan-den-innebara-att-fler-barn-och-unga-borjar-snusa

Relaterat:
 
Läs vidare