23 juni rapporterade bland andra den brittiska tidningen The Guardian att FDA förberedde ett beslut att förbjuda försäljning av Juul, e-cigaretten med störst marknadsandel i USA. Aktierna i tobaksjätten Altria Group, som äger 35 procent av aktierna i tillverkaren Juul Labs föll med 8,5 procent efter att det förväntade beslutet rapporterades i olika medier.

FDA meddelade beslutet om förbud redan samma dag på sin webbplats. Enligt FDA saknade Juuls ansökan bland annat tillräckliga bevis för att visa att produkterna skyddar folkhälsan, och beslutet skulle träda i kraft direkt.

Men dagen efter lyckades Juul Labs stoppa FDA:s beslut att ta bort Juul Labs produkter från marknaden. Det rapporterar Tobacco Journal International, som citerar Bloomberg. US Circuit Court of Appeals i Washington beslutade att FDA:s beslut stoppas medan Juul Labs advokater förbereder ett fullständigt överklagande av beslutet.

FDA beslutade i början av juli att skjuta upp förbudet och att myndigheten skulle granska Juul Labs ansökan på nytt, rapporterar Reuters 6 juli.

Mycket kritiserat företag

Juul Labs har fått mycket kritik och granskats av tillsynsmyndigheter, lagstiftare och rättsväsendet efter att tydligt ha marknadsfört sina produkter mot ungdomar, inledningsvis med mängder av smaker som lockade tonåringar. Detta ledde till att företaget i slutet av 2019 stoppade försäljningen av smaksatta e-cigarettprodukter i USA.

Bloomberg har en utförlig artikel på sin webbplats om turerna kring Juul Labs och historien bakom företaget.

Många turer kring försäljningstillstånd

I USA har e-cigaretter hittills sålts utan tillstånd från FDA, vilket vi har berättat om i tidigare artiklar.

Det senaste året har tillståndsprocessen kommit igång, dock med många förseningar, och den populäraste produkten, e-cigaretten Juul från Juul Labs, har inte fått besked om tillstånd ska ges förrän nu.

FDA:s granskning av ansökningarna ska bedöma om e-cigaretterna hjälper vuxna rökare att sluta röka och om dessa fördelar uppväger risken att nya användare, främst tonåringar, fastnar i ett e-cigarettbruk.

I oktober 2021 godkände FDA British American Tobacco att marknadsföra sina Vuse Solo e-cigaretter som därmed blev den första e-cigaretten som fick tillstånd.

Läs vidare