Sara Skyttedal, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, är en stark snusförespråkare. Det har varit olika bud om hennes fortsatta politiska karriär. För några månader sedan kom besked att hon skulle avgå inför nästa mandatperiod i EU. Hon ville inte vara kvar när hon inte var nominerad som toppnamn. Sedan svängde det. Skyttedal röstades fram av medlemmarna som KD:s toppnamn inför nästa EU-val. Nu har det svängt igen. KD:s partistyrelse har petat henne och hon tvingas sluta som EU-parlamentariker.

Orsaken till att Sara Skyttedal petas uppges var att hon försökt få jobb hos Sverigedemokraterna i samband med att hon inte blev nominerad. Tobaksfakta har tidigare berättat om samarbetet mellan Skyttedal och SD:s Johan Nissinen, vad gäller att få bort förbudet mot brunt snus och för att EU inte ska reglera det vita snuset.

Skyttedal och Nissinen är inte de enda svenska parlamentariker som tagit ställning för snuset . Tomas Tobé, som sitter i parlamentet och som toppar Moderaternas EU-valsedel inför nästa val, har skrivit på X ” Moderaterna kommer göra allt man kan för att förhindra ett EU-förbud av vitt snus”. ”Ett effektivt och skademinimerande alternativ till rökning. Dessutom ett svenskt intresse, sett till export och arbetstillfällen.”

Läs vidare