Hem / Debatt: Det 10-åriga rökförbudet på krogen ger viktiga lärdomar för fortsatt tobakspolitik
”I dag är det tio år sedan rökfria serveringar infördes – en av de mest framgångsrika folkhälsoåtgärderna i modern tid. Förarbetet lärde oss mycket om tobaksindustrins sätt att arbeta genom olika kanaler men framför allt: att det som dittills ansetts omöjligt i själva verket var möjligt.”
Det skriver Göran Boëthius, ordförande i Tobaksfakta – oberoende tankesmedja, och Jonas Ludvigsson, ordförande i Svenska Barnläkarföreningen, i dag i en debattartikel på Svenska Dagbladet Debatt online.
Tioårsdagen av införandet av rökfria serveringar i Sverige uppmärksammas de senaste dagarna livligt i medierna. De flesta artiklar handlar om hur väl lagen har fungerat trots ett högljutt motstånd i förväg från visst håll och om att regeringen nu utreder bland annat lagstiftning om fler rökfria miljöer.
Docent Göran Boëthius, Tobaksfakta, och professor Jonas Ludvigsson, Svenska Barnläkarföreningen, instämmer i att rökfria krogar var en folkhälsomässig succé. De serveringsanställdas hälsa förbättrades snabbt och den passiva rökningen i vårt land minskade kraftigt, skriver de, och i dag tycker alla att rökfri serveringsmiljö är en självklarhet.
Skribenternas budskap är att det efter tio tobakspolitiskt händelsefattiga år nu är dags för nya reformer så att folkhälsan kan fortsätta att förbättras. För fortfarande röker en femtedel av befolkningen, dagligen eller då och då. 100 000 svenskar insjuknar varje år i tobaksrelaterad sjukdom som kräver sjukhusvård, 12 000 dör varje år av sin rökning. Moderns rökning eller snusning utsätter årligen 6 000 fosters hjärnor för nikotin. Ojämlikheten i befolkningen avseende rökvanor ökar.
Göran Boëthius och Jonas Ludvigsson sätter förhoppningar till den pågående utredningen om hur Sverige ska genomföra EU:s nya tobaksproduktdirektiv, med bland annat stora varningsbilder på förpackningarna. Utredningen har fått tilläggsdirektiv att även utreda införande av viktiga åtgärder i den internationella tobakskonventionen, som Sverige ratificerade 2005. Det handlar om exponeringsförbud för tobaksprodukter på säljställen, neutrala tobaksförpackningar och fler rökfria miljöer.
Skribenterna varnar för att tobaksindustrin, precis som när rökfria serveringar infördes, kommer att bjuda kraftfullt motstånd. De visar också aktuella utspel från tobaksbolag och närstående intressen och skriver ”Känns det igen?”.
Läs debattartikeln här.
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.
2021-05-14
Tobaksrökexponerade barn använder vårdtjänster och akutvård oftare än barn som inte exponeras för tobaksrök, vilket är en stor kostnad på...
2021-03-31
Vuxnas tobaksbruk har förödande effekter på barn, ända från befruktningstillfället och genom hela barndomen och tonåren enligt en ny rapport...
2021-02-23
Unga människor som exponeras för tobak, antingen genom att använda det själva eller genom passiv rökning, har en mycket högre risk...
2021-02-07
För 30 år sedan, 7 februari 1991, kom domen i Australien som för första gången slog fast att passiv rökning orsakar lungcancer hos icke-rökare.