Hem / Debatt: Det 10-åriga rökförbudet på krogen ger viktiga lärdomar för fortsatt tobakspolitik
”I dag är det tio år sedan rökfria serveringar infördes – en av de mest framgångsrika folkhälsoåtgärderna i modern tid. Förarbetet lärde oss mycket om tobaksindustrins sätt att arbeta genom olika kanaler men framför allt: att det som dittills ansetts omöjligt i själva verket var möjligt.”
Det skriver Göran Boëthius, ordförande i Tobaksfakta – oberoende tankesmedja, och Jonas Ludvigsson, ordförande i Svenska Barnläkarföreningen, i dag i en debattartikel på Svenska Dagbladet Debatt online.
Tioårsdagen av införandet av rökfria serveringar i Sverige uppmärksammas de senaste dagarna livligt i medierna. De flesta artiklar handlar om hur väl lagen har fungerat trots ett högljutt motstånd i förväg från visst håll och om att regeringen nu utreder bland annat lagstiftning om fler rökfria miljöer.
Docent Göran Boëthius, Tobaksfakta, och professor Jonas Ludvigsson, Svenska Barnläkarföreningen, instämmer i att rökfria krogar var en folkhälsomässig succé. De serveringsanställdas hälsa förbättrades snabbt och den passiva rökningen i vårt land minskade kraftigt, skriver de, och i dag tycker alla att rökfri serveringsmiljö är en självklarhet.
Skribenternas budskap är att det efter tio tobakspolitiskt händelsefattiga år nu är dags för nya reformer så att folkhälsan kan fortsätta att förbättras. För fortfarande röker en femtedel av befolkningen, dagligen eller då och då. 100 000 svenskar insjuknar varje år i tobaksrelaterad sjukdom som kräver sjukhusvård, 12 000 dör varje år av sin rökning. Moderns rökning eller snusning utsätter årligen 6 000 fosters hjärnor för nikotin. Ojämlikheten i befolkningen avseende rökvanor ökar.
Göran Boëthius och Jonas Ludvigsson sätter förhoppningar till den pågående utredningen om hur Sverige ska genomföra EU:s nya tobaksproduktdirektiv, med bland annat stora varningsbilder på förpackningarna. Utredningen har fått tilläggsdirektiv att även utreda införande av viktiga åtgärder i den internationella tobakskonventionen, som Sverige ratificerade 2005. Det handlar om exponeringsförbud för tobaksprodukter på säljställen, neutrala tobaksförpackningar och fler rökfria miljöer.
Skribenterna varnar för att tobaksindustrin, precis som när rökfria serveringar infördes, kommer att bjuda kraftfullt motstånd. De visar också aktuella utspel från tobaksbolag och närstående intressen och skriver ”Känns det igen?”.
Läs debattartikeln här.
2024-04-09
Regeringens förslag om förbudet mot smak på upphettade tobaksvaror har gått igenom i riksdagen.
2024-03-26
Nikotinsnus och e-cigg bör regleras på liknande sätt som rökning. Det är slutsatsen i en ny statlig utredning. Utredaren tror...
2024-03-25
Nikotinhalten i vitt snus ska högst vara 12 mg/gram. Skoltiden ska vara nikotinfri och det ska innefatta alla typer av...
Dan Hovskär från Tidöpartiet Kristdemokraterna delade Socialdemokraternas och Vänsterpartiets oro för ökat bruk av vitt snus, i en debatt i...
2024-03-05
Regeringens proposition om smakförbud för upphettade tobaksvaror, HTP, heated tobacco products är nu på riksdagens bord. Det framkommer att Sverigedemokraterna...
2024-01-24
De har svängt hit och dit angående snusförespråkaren Sara Skyttedals (KD) uppdrag i EU-parlamentet. Den senaste informationen är att hon...
2024-01-23
EU håller för närvarande på och reviderar tobaksskattedirektivet, men resultatet dröjer. Den föreslagna revideringen skulle kunna öka intäkterna till medlemsstaterna...
2024-01-08
Det vita snuset är inte reglerat i EU, mycket talar för att det snart kommer att ändras. Europas krig mot...
2023-11-16
Sverige följer inte tobakskonventionens krav på att hålla tobaksindustrin borta från folkhälsopolitiken, enligt rapporten The Global Tobacco Industry Interference Index....