Hem / Bildvarningar effektivaste kunskapskanalen
En rökare som konsumerar ett paket cigaretter om dagen ser cigarettpaket 7 300 gånger per år. Det gör förpackningarna till den viktigaste reklamplatsen för tobaksindustrin och den viktigaste kunskapskanalen i det tobaksförebyggande arbetet.
En amerikansk forskargrupp har vid analyser av 32 studier med drygt 800 000 deltagare i 20 länder funnit att ju kraftfullare hälsovarningarna på cigarettpaketen är desto större effekt har de.
Det märks på att fler rökare tar kontakt med sluta röka-linjer eller försöker sluta på annat sätt. Kraftfullare varningar har också lett till minskad tobakskonsumtion och minskad andel rökare i befolkningen.
Forskargruppen, som presenterar sin studie i Social Science & Medicine, har undersökt effekten av kraftfullare rena textvarningar, effekten av varningsbilder samt skärpning av bildvarningarnas innehåll och omfattning.
Alla skärpningar har effekt, och bildvarningarna blir effektivare ju större de är.
Det allra viktigaste, enligt forskargruppen, är att kommunikationen via hälsovarningarna långsiktigt ökar allmänhetens kunskaper om tobakens skadeverkningar.
65 procent av undersökningarna gällde bildvarningar.
Utvecklingen av hälsovarningar har skett i fem faser. Den första kom på 60-och 70-talen och bestod av allmänt hållna riskvarningar på paketens smala sidor. I den andra blev varningarna mer preciserade och länkades till specifika sjukdomar för att i fas tre flyttas till paketens stora sidor. I fas fyra krävdes exponering av olika varningar efter ett roterande schema, medan det i fas fem var dags även för bildvarningar. Island var först år 1986 men det var svartvita bilder. De första färgbilderna kom i Kanada år 2001.
2003 inkluderades bildvarningar i WHO:s riktlinjer för hälsovarningar på tobaksprodukter. Mellan 2001 och 2015 har 77 länder infört bildvarningar. Från och med 20 maj år 2016 är bildvarningar obligatoriska i EU-länderna. Sedan 2003 kunde medlemsstaterna frivilligt införa dem, vilket nio av dem gjorde.
Bildvarningarna har blivit en global strategi tack vare deras omfattande exponering till nästan ingen kostnad, konstaterar forskargruppen vid University of North Carolina.
Studien
2023-09-11
Som ung lungläkare såg Hans Gilljam många patienter gå under till följd av rökningen. Slutsatsen blev att man måste arbeta...
2023-08-22
Rökare bör varnas för att använda snus som ett sätt att sluta röka. Det anser Inger Torhild Gram, läkare och...
2023-05-28
Rökare som använde e-cigaretter för att sluta röka lyckades inte bättre än de som inte gjorde det. Det visar en...
2023-04-04
Rökare som snusar har mindre chans att lyckas sluta röka än de som inte snusar. Det visar en vetenskaplig studie...
2023-01-24
Nytt år och nya föresatser. Vill du sluta röka eller snusa? Det finns bra hjälp att få. Psykologer mot Tobak...
2022-12-25
Att inför ett nikotinstopp få hjälp av en erfaren tobaksavvänjare ökar motivationen att sluta och sannolikheten att lyckas. Men för...
2022-01-24
Vad ska man ge inbitna rökare som vill sluta röka istället för e-cigaretter? Den frågan besvarar Stanton Glantz, professor emeritus...
2021-11-16
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har godkänt inrättandet av ett nytt globalt WHO Tobacco Cessation Consortium. Konsortiet kommer att engagera...
2021-09-21
Ungdomar som använder upphettade tobaksvaror, så kallade heat-not-burn eller heated tobacco product, har svårare att sluta med cigaretter än de...