För att minska rökningen har regeringen redan tillkännagett planer på att höja punktskatterna på tobaksvaror, vilket beräknas öka kostnaden för ett paket cigaretter med 1 euro.

Från första oktober i år är det förbjudet att sälja vitt snus, eller så kallade nikotinpåsar, i Belgien, enligt Belga News Agency.

De nya åtgärderna kommer att minska antalet försäljningsställen, enligt The Brussel Times.

Cigaretter kommer inte längre att vara tillgängliga på stora snabbköp (större än 400 kvadratmeter) eller festivaler – samtidigt som det begränsar de offentliga utrymmena där rökning är tillåten. De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2025.

Den multinationella tobaksjätten Philip Morris beklagar i artikeln förändringarna och hävdar att regeringen, genom de utökade skatteintäkterna, ”blir rik på rökarna” – ett uttalande som kan tyckas märkligt från ett företag som själv får enorma vinster från rökarna.

Enligt National Cancer Foundation röker nästan en fjärdedel, 24 procent, av belgarna. Regeringen vill minska den dagliga tobaksanvändningen till 10 procent av befolkningen till 2028 och till 5 procent till 2040.

Läs vidare