Litium är en ovanlig metall som bland annat används i batterier. Efterfrågan förväntas femdubblas till 2030 i takt med den ökade elektrifieringen i världen. Att tillverka metallen är en komplex process som använder enorma mängder energi och vatten.

The Bureau of Investigative Journalism, Sky News och Daily Telegraph har gemensamt undersökt marknaden för e-cigaretter för engångsbruk, som för närvarande blomstrar i Storbritannien.

Enligt en undersökning köps cirka 168 miljoner e-cigaretter för engångsbruk varje år i landet. Två av de största varumärkena i landet är Elf Bar och Geek Bar, som tillsammans utgör cirka 60 procent av marknaden. De flesta e-cigaretterna innehåller ett laddningsbart batteri som är designat för att kasseras när batteriet tar slut. Mer än hälften av personerna som köper produkterna slänger dem i soporna efteråt, vilket enligt artikeln innebär att det varje sekund slängs två e-cigaretter för engångsbruk i landet. Varje e-cigarett innehåller bara 0,15 g litium, men den stora mängden innebär att cirka tio ton av metallen ändå hamnar på deponier, enligt artikeln. Det motsvarar den mängd som behövs för att göra 1200 elbilsbatterier.

Läs vidare