Den första formella VISIR-föreningen bildades i Stockholm 1973 på Valentin Sevéus initiativ. Många av de som under åren engagerat sig i föreningen var på plats på jubileumsfirandet på hotell Haymarket i Stockholm den 15 mars.

En av de saker som firades är den stora nedgången av antal rökare under de 50 år som VISIR var aktivt. Under 1960-talet var hälften av alla män dagligrökare och kvinnor rökte mest på 70-talet. Då var cirka var tredje kvinna dagligrökare. Idag är antalet dagligrökare bland män och kvinnor strax under sex procent. Men tobakslandskapet har förändrats från  cigaretter till nya nikotinprodukter som vitt snus och e-cigaretter de senaste åren, skriver Agneta Alderstig i tidningen. Minst 50 år till kommer VISIR att behövas, understryker hon i slutet av sin ledare.

I jubileumsnumret kan du läsa om jubileumsdagen på Haymarket den 15 mars, mer om historien bakom VISIR, om framgångar under åren, artiklar om föredragen och intervjuer med VISIRS eldsjälar och gäster från jubileet.

Här kan du läsa jubileumstidningen

Läs vidare