Hem / Tobaksproduktdirektivet slutgiltigt klubbat
EUs ministerråd antog den 14 mars Tobaksproduktdirektivet. Det sätter punkt för en drygt fyra år lång process med målet att ge medlemsländerna effektivare verktyg i arbetet mot tobaksbruket och därmed minska ohälsa och de 700 000 årliga dödsfallen i tobaksrelaterade sjukdomar inom unionen.
Efter ministerrådets beslut träder direktivet i kraft inom kort. Medlemsländerna har därefter två år på sig att genomföra de lagändringar som direktivet stipulerar.
Regeringen får nu tillsätta en utredning om hur Sverige ska anpassa svensk lag till direktivets bestämmelser.
– Jag utgår från att socialdepartementet nu arbetar med direktivet till den kommande utredningen, säger generalsekreterare Ewy Thörnqvist i Tobaksfakta – oberoende Tankesmedja.
– Det blir en mycket viktig utredning eftersom EU-direktivet ger medlemsländerna möjlighet att själva gå längre än de givna obligatoriska bestämmelserna och frivilligt reglera flera områden som kan göra det tobaksförebyggande arbetet ännu effektivare.
– Jag tänker närmast på hur Sverige kan gå vidare med regleringen av tobakspaketens utseende så att vi får neutrala, standardiserade paket. Utredningen bör också undersöka hur tobaken exponeras i butikerna och granska möjligheterna för ett exponeringsförbud.
– Andra viktiga områden är e-cigaretterna och hur de ska regleras och hur Sverige ska gå vidare med reglering av smaktillsatserna i snuset. Det svenska snuset, liksom annan rökfri tobak, undantogs i EU-direktivet från förbudet för vissa tillsatser med karakteriserande smak. Det innebär att ansvaret för en begränsning av smakämnen som lockar unga att börja använda tobak när det gäller snuset ligger helt hos Sveriges regering och riksdag.
– Tobaksfakta förutsätter att det civila samhället inkluderas i utredningsarbetet enligt de vägledande principer som finns i artikel 4 i WHOs tobakskonvention för arbetet med konventionen, säger Ewy Thörnqvist.
Läs mer om Tobaksproduktdirektivet
2023-11-08
Holländska riksdagsledamöter har uppmanat den avgående regeringen att komma med ny lagstiftning som kommer att införa en skatt på e-cigaretter.
2023-11-06
För att möta en ny lag i EU som förbjuder smaker i upphettade tobaksprodukter har tobaksbolag börjat ersätta den smaksatta...
2023-10-10
Kostnaden för ett paket Marlboro varierar i de 27 EU-länderna från 2,91 euro i Bulgarien till 15,40 euro på Irland....
2023-06-14
Vitt snus sägs vara tänkt som ett hälsosammare alternativ för rökare. Samtidigt lockar produkten allt fler unga, inom och utanför...
2023-03-27
Under riksdagens ANDTS- debatt var Johan Hultberg (M) och Karin Sundin (S) oeniga om nyttan med att jämföra olika tobaks-...
2023-03-15
Förra regeringen beställde kunskap om olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar. Den nya regeringen vill ha en jämförelse av produkterna. Det...
2023-02-24
En arbetsgrupp vid finska Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att privatinförseln av snus förbjuds under nästa valperiod. Åtgärden är ett av 35...
2023-02-23
Den 26 januari lanserades ett medborgarinitiativ inom EU för att samla in en miljon röster för en tobaksfri generation och...
2023-02-03
Konsumentverket har granskat reklam för tobaksfria nikotinprodukter. Granskningen visar att den på flera punkter strider mot gällande lag.