EUs antikorruptionsbyrå Olaf lade i höstas fram en hemligstämplad rapport efter att ha utrett mutanklagelserna. Nu har delar av rapporten gjorts offentliga och kastar ett nytt ljus över lobbyisten Gayle Kimberleys roll, rapporterar Malta Today.

Gayle Kimberley hade anlitats av Swedish Match. Hennes uppdrag var att försöka påverka dåvarande hälsokommissionären John Dalli under arbetet med att ta fram kommissionens förslag till nytt tobaksproduktdirektiv. Målet för Swedish Match var att få EUs förbud mot snusförsäljning upphävt.

Det var uppgifter från Gayle Kimberley som Swedish Match hänvisade till när bolaget anmälde ett misstänkt korruptionsförsök till antikorruptionsbyrån Olaf. Uppgifterna sade att en affärsbekant till Dalli, Silvio Zammit, erbjudit bolaget att betala 513 miljoner kronor för att Dalli skulle få snusförbudet hävt.

Till en början sågs Kimberley som ett vittne i utredningen, men senare blev hon misstänkt för att vara medbrottsling till Silvio Zammit, som nu sitter häktad misstänkt för mutbrott. I Olaf-rapporten beskrivs hon som en inblandad person.

– Vi höll öppet att vem som helst kunde vara inblandad, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match, till Aftonbladet.

– När vi rapporterade vad vi kände till så hade vi inga uppfattningar om kommissionärens eventuella inblandning eller vilka andra som eventuellt var involverade. Det var i slutändan Olafs uppgift att titta vidare på.

Mutanklagelserna ledde till att Dalli uppmanades att avgå. Han gjorde det, men har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Av Olaf-rapporten framgår att det inte heller fanns några bevis mot honom.

Länk till Olaf-rapporten, publicerad i Google Docs

Läs vidare