Cecilia Svedman är professor i yrkes- och miljödermatologi och hudläkare. Med stöd av Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond kommer hon tillsammans med forskarkollegor undersöka om smakämnena i snus leder till allergier. Hypotesen är att så sker när slemhinnan i munnen ständigt utsätts för smakämnena i det vita snuset.

– Det handlar om allergier som orsakar irritation, smärta och rodnad. De här förändringarna i slemhinnan kan dessutom vara svåra att bli av med, eftersom smakämnena även finns i andra produkter du använder. Till exempel det mintsmakande ämnet karvon, som finns i allt från tandkräm till godis och tuggummi, säger Cecilia Svedman i en intervju på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Smaker som mint, lakrits och olika frukter kan få det att kännas fräscht att snusa. Cecilia Svedman tror inte så många vet att det också kan finnas en mindre glamorös baksida.

– Vi är jätteglada för det här stödet, så att vi kan undersöka vilka produkter som innebär störst risker. Det finns många negativa hälsoeffekter med att snusa. Men jag tror att det är ganska okänt för många snusare att de även riskerar att få livslånga allergier, säger Cecilia Svedman till Astma- och Allergiförbundet.

Forskningsprojektet ska pågå i tre år och har rubriken ”Dagens tobaksfria nikotinprodukter, kontaktaktallergi för dessa och samband med munhälsa”.

Cecilia Svedman och hennes kollegor kommer även att undersöka om smaksatta vätskor som vejpas orsakar allergier i munnen.

Källa: https://astmaoallergiforbundet.se/ny-forskning-ska-titta-pa-allergiriskerna-med-vitt-snus/

Läs vidare