Tobaksfakta – oberoende tankesmedja har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade föreskrifter och vill framföra följande.

I enlighet med målet i WHO:s Tobakskonvention om en utfasning av tobaksbruk i världens länder är det beklagligt att nya nikotinprodukter utvecklas och sprids. Kommersiella intressen leder till att betydande medel måste läggas på att bevaka utvecklingen, bekämpa effekterna och förebygga skadorna av tobaksindustrins produkter. Den svenska folkhälsopolitikens övergripande mål är att skadligt bruk och beroende av droger ska minska. Mot bakgrund av detta är det viktigt med strikta föreskrifter för nya nikotinprodukter, särskilt då unga riskerar att fastna i ett livslångt beroende med ökad risk också till användning av andra droger.

Inledningsvis vill Tobaksfakta framföra att vi välkomnar att myndigheten har valt att utfärda tydliga bindande nationella föreskrifter gällande nya nikotinprodukter. Likaså strävan att de i så stor utsträckning som möjligt ska harmonisera med den befintliga lagstiftningen för tobak och elektroniska cigaretter. Det är logiskt då nikotin, såsom starkt beroendeframkallande drog, är den gemensamma nämnaren för produkterna genom vilken industrin vill rekrytera nya användare.

Liksom tidigare i Tobaksfaktas remissvar inför lagen om tobaksfria nikotinprodukter (LTN) ses prefixet ”tobaksfria” som förvillande. I Konsekvensutredningens bakgrund (punkt 2.2) bör en information infogas om att nikotinet som regel utvinns ur tobaksplantan. Det förtydligar produkternas samband och dess konsekvenser på människa, miljö och klimat.

Möjligheten att använda klistermärken på förpackningen för att upplysa om innehåll är bra. Det möjliggör ett snabbt införande utan fördröjning i produktionsledet. Det finns dock forskningsunderlag för att utforma fler varningstexter än den av regeringen föreslagna ”Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne”.

Det är särskilt angeläget då de nya nikotinprodukterna tillåts marknadsföras i kommersiella annonser. Folkhälsomyndigheten visar på den explosiva användningen av produkterna bland unga, särskilt kvinnor. Det borde föranleda utformning av informativa varningstexter gällande visad påverkan på exempelvis nervsystem, hjärta- kärl och på fostret vid graviditet.

Hälsovarningar kan också innehålla stöd för den som vill sluta. Den kombinerade hälsovarningen på cigarettpaketen lyder ”Sluta-Röka-Linjen: 020-84 00 00 www.slutarokalinjen.se”. Då tjänsten erbjuder stöd vid alla former av nikotinberoende är en hänvisning möjlig även på de aktuella produkterna.

I föreskrifterna ska tillverkare och importörer rapportera in uppgifter om försäljning och preferenser hos olika grupper av konsumenter till Folkhälsomyndigheten. Marknadsföringen av de nya nikotinprodukterna har i stor utsträckning skett via digitala medier som nått unga. Man kan överväga möjligheten att enkelt kunna anmäla avvikelser från den nya regleringen för målgruppen.

Remissutskick – notering

Tobakskonventionen, som Sverige ratificerade 2005, framhåller att folkhälsopolitiken måste skyddas mot direkt och indirekt påverkan från tobaksindustrin (artikel 5.3).

Att producenter och importörer av nikotinprodukter behöver information om nya regler och förordningar för produkterna är oomtvistat. Men de risk- och skyddsfaktorer som krävs för att skydda samhället, inte minst barns rätt till skydd mot droger, motsäger inbjudan av yttrande från snusindustrin.

Viktiga aktörer i denna fråga inom det civila samhället saknas i sändlistan medan representationen av intresseorganisationer för industrin är omfattande. Synpunkter från organisationer som arbetar för en nikotin- och tobaksfri framtid går därmed förlorad.

Stockholm den 5 december 2022

Läs vidare