Varje år i september anordnas Concordia Summit i New York. Det är det största sidoarrangemanget till FN:s generalförsamling och dess ”high-level week” för Agenda 2030. På Concordia summit möts företagsledare, NGO:s och politiska ledare för att diskutera globala utmaningar, som exempelvis den världsomspännande tobaksepidemin.

De senaste åren har Philip Morris International, PMI, deltagit, och stått som medlemsorganisation, men efter påtryckningar från folkhälsoorganisationer stoppades PMI från att medverka i år.  Talet som VD Jacek Olczak hade planerat att hålla finns nu istället att läsa på PMI:s hemsida och kan nås via nyhetsbolaget Reuters.

I talet lyfts Sverige fram som ett föredöme. Jacek Olczak uppger att Sveriges låga andel rökare bland män beror på det bruna snuset. Jacek Olczak säger i sitt tal att PMI arbetar för att få bort rökningen genom alternativa produkter och att regeringar världen över bör stödja detta. Olczak säger:

Trots stark evidens för möjliga fördelar med alternativa produkter, som nikotinpåsar (vitt snus red. anmärkning), uppvärmd tobak eller e-cigaretter har alltför många regeringar antagit en policy om obstruktion eller passivitet. Oförklarligt nog finns det länder där rökare lätt kan få tag på cigaretter – det mest skadliga sättet att konsumera nikotin – men inte rökfria alternativ.

Stop, ett nätverk av akademiska organisationer och folkhälsoorganisationer som arbetar för att avslöja och motverka tobaksindustrins ansträngningar att sälja skadliga, beroendeframkallande produkter, är mycket nöjda med att PMI stoppades från att medverka vid Concordia Summit. Stop anser att denna typ av evenemang annars ger Philip Morris möjlighet att bedriva lobbying och påverka debatten utifrån deras kommersiella intressen.

STOP skriver:
Dessa evenemang ger PMI möjlighet att föra bort fokus från det faktum att tobak dödar miljontals människor och att PMI inte arbetar för att få bort rökningen. Tvärtom. I Mellanöstern, Afrika, Amerika, i Syd och Sydostasien ökade PMI införseln av cigaretter.  Tobaksindustrin, med en lång historia av lögner om tobak, ska inte dela plattform med organisationer som arbetar för en hälsosammare värld.

Läs vidare