I EU-parlamentet sitter parlamentariker i utskott som har inflytande över olika områden. Efter EU-valet är det nu klart vilka utskott de svenska parlamentarikerna hamnar i.

Sex svenska ledamöter sitt i ENVI—utskottet, som arbetar med miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Detta utskott har också ett underutskott, specialiserat på folkhälsa. Jessica Polfjärd sitter som enda svensk i detta utskott. Det framgår av Europaportalens lista över svenska eu-parlamentariker och utskott.

Tar fram fakta

När COVID-pandemin bröt ut började man diskutera hur parlamentet kunde lägga mer fokus på folkhälsa. Det mynnade ut i att man 2023 bildade ett underutskott till ENVI-utskottet, kallat SANT, ständigt underutskott för folkhälsa. Underutskottet tar inte några beslut om förslag från EU-kommissionen, det gör ENVI-utskottet. Men det är i underutskottet som man förbereder frågor, ordnar hearings med experter, tar fram egna rapporter, med mera. Tobak- och nikotinfrågor ingår i arbetsområdet.

Jessica Polfjärd har inte profilerat sig i tobaksfrågor, men inför EU-valet lovade Moderaterna att arbeta rädda det vita snuset. I sin kampanj skrev man:

”Framför allt ser vi tre stora strider och det gäller ett totalförbud, överreglering med smakförbud och en skattechock. Detta kommer Moderaterna arbeta hårt för att motverka. En rimlig EU-reglering av det vita snuset öppnar också upp för att traditionellt snus ska bli tillåtet på den inre marknaden”.

Under förra mandatperioden satt Helén Fritzon (S) i folkhälsounderutskottet och Sara Skyttedal (då KD) satt som ersättare liksom Johan Nissinen (då SD). Helén Fritzon har inte profilerat sig i snusfrågan. Nissinen och Skyttedal har båda drivit på att för det vita snuset inte ska regleras. Nissinen och Skyttedal är inte längre EU-parlamentariker.

Länkar:
En rapport om vad underutskottet för folkhälsa gjorde under förra mandatperioden
Jessica Polfjärds egen hemsida EU

Läs vidare