Hem / Maxgräns för nikotin i snus – en komplicerad fråga
Många sorter av vitt snus har hög nikotinhalt, och ligger över förslaget om 12 mg. Foto: Istock
Många är glada över att det nu finns förslag för maxgräns för nikotin i snus, men det finns en oro för att unga ska få i sig skadligt höga nivåer.
Det får vara högst 20 milligram nikotin per milliliter e-vätska och högst 1 milligram nikotin i en vanlig cigarett. För brunt snus och vitt snus finns däremot inte någon reglering. Den statliga utredningen SOU 2024:24, En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas, har föreslagit en högsta nikotinhalt på 12 milligram per gram. Förslagit har varit ute på remiss och det är blandade reaktioner på maxnivån, även bland dem som arbetar med hälsofrågor.
Den nivå som utredningen föreslagit är samma maxgräns som redan finns i Tjeckien. Den tjeckiska gränshalten är en sammanvägning av många olika aspekter:
Hälsoexperter ville ha en gräns på fyra milligram/gram eftersom forskning om läkemedel för nikotinavvänjning visar att risken för missbruk av nikotintuggummi är lägre under fyra milligram. E-cigarettvätska i Tjeckien får innehålla högst 20 milligram nikotin per milliliter (precis som i Sverige). En tysk utredning av hälsorisker visar att en nikotinhalt på 16,7 milligram per gram nikotinsnus ska klassificeras som akut toxiskt och dödskallemärkas.
Innan den svenska utredningen landade på den tjeckiska nivån hade man kontakt med svenska forskare och hälsoexperter, men även med företrädare för tobaksbranschen.
Utredningen har inte hittat någon svensk utredning om vilken nikotinhalt som skulle kunna accepteras utifrån ett hälsoperspektiv. I tobaksbranschen finns en frivillig överenskommelse om 20 milligram, som verkar vara satt utifrån gränsen för e-cigaretter. Men utredaren anser inte att det kan överföras till snuset. Utredaren skriver:
När man använder e-cigaretter tas nikotinet upp av blodet via lungorna och transporteras vidare till hjärnan, men mängden nikotin som når hjärnan är vanligtvis något lägre än vid rökning. När man använder tobakssnus och nikotinsnus tas nikotinet i stället upp av blodet via munslemhinnan och sprids snabbt i hela kroppen. Hur mycket nikotin som tas upp av kroppen beror på flera faktorer, såsom påsens sammansättning, surhetsgrad (pH-värde), fuktighetsgrad och andelen fritt nikotin. Hur snabbt nikotinet tas upp av kroppen avgörs av pH-värdet.
Precis som i Tjeckien har utredaren inte följt gränsen för e-cigg utan alltså lagt sig på 12 milligram.
Många remissinstanser är glada över att det nu finns ett förslag om gräns, men samtidigt finns en oro för ungas hälsa med en maxnivå på 12 milligram. Cancerfonden, exempelvis, är positiv till förslaget, men tillägger:
Samtidigt vill Cancerfonden understryka att det finns länder som gjort bedömningen att 12 milligram per gram är en hög gräns och därför tagit beslut om en betydligt lägre högsta tillåtna nikotinhalt. Det är önskvärt att den största andelen av produkterna även i Sverige bör ligga långt under denna gräns.
Tobaksfakta och Läkare mot Tobak vill se en lägre gräns, man skriver:
Förslaget i betänkandet om en högsta nikotinhalt på 12 mg/g är sammanvägt och harmoniserat med andra länders bedömningar. Halten ligger dock långt över nivån för godkända läkemedel för nikotinberoende som bör vara ett riktmärke.
Branschföreträdare tycker istället att gränserna är allt för låga. Haypp Group säljer snus via e-handel och är verksamma i Sverige, Norge, Schweiz, USA, Tyskland och Storbritannien. De skriver i sitt remisssvar att maxnivån verkar helt tagen ur luften och att varken myndigheter eller de nordiska grannländer har varit i närheten av att diskutera sådana kraftiga begränsningar. Om förslaget går igenom kommer mer än hälften av alla sorter av vitt snus och brunt snus försvinna, enligt Haypp Group. Att en maxgräns på 12 milligram skulle innebära att många snussorter tas bort har varit ett återkommande budskap från branschen sedan utredningen presenterades i våras. Men är det då inte möjligt att behålla snussorterna men sänka mängden nikotin? Den frågan har Tobaksfaktas reporter ställt i mejl till Haypp Group, men utan att få svar.
Cancerfonden, Tobaksfakta, Läkare mot Tobak och A Non Smoking Generation reagerar i sina remissvar över att företrädare för tobaksindustrin över huvud taget tillåts vara remissinstans. Man hänvisar till Artikel, 5.3 i WHO:s tobakskonvention där det framhålls att folkhälsopolitiken måste skyddas mot direkt och indirekt påverkan från tobaksindustrin.
Källa: https://www.regeringen.se/remisser/2024/05/remiss-sou-202423-en-trygg-uppvaxt-utan-nikotin-alkohol-och-lustgas/
Den tyska undersökning av hälsokonsekvenser som Tjeckien hänvisar till visar att om nikotinsnus innehåller 2,5–16,7 milligram per gram nikotin kommer produkten att klassificeras som akut toxiskt i kategori 4, produkten ska ha en varningsmärkning men inte dödskallemärkning. Om nikotinsnuset skulle innehålla mer än 16,7 milligram per gram nikotin ska produkten klassificeras som akut toxiskt i kategori 3, 2 eller 1, beroende på halt, och ska ha dödskallemärkning.
Lettland: Högsta nikotinhalt, 4 milligram per gram för nikotinsnus. Vid bestämmandet av nikotingränsen hänvisades till den redan tillgängliga forskningen om läkemedel som används vid nikotinavvänjning. Ett argument var att klinisk forskning visade att risken för missbruk är lägre med ett tuggummi med 4 milligram nikotininnehåll än med ett som innehåller mer än 4 milligram. Litauen och Lettland har för avsikt att följa Lettland.
Island: Högsta nikotinhalt 20 milligram per gram. Nikotinhalten bestämdes utifrån den halt av nikotin om 20–28 milligram per gram som finns i snus med tobak som sedan länge funnits på marknaden på Island. Enligt uppgift till utredningen överväger den isländska regeringen en sänkning av nikotinhalten med beaktande av den utbredda användningen av nikotinsnus, särskilt bland unga.
Finland: Regeringen har föreslagit 20 milligram per gram. Maxnivån är satt för att förebygga illegal införsel av tobakssnus.
Norge: Det finns ingen gräns för nikotininnehållet för det norska snuset.
Danmark: Finns inte någon gräns för nikotininnehåll, men har slutits en överenskommelse politiskt om att det ska sättas en gräns.
2024-12-09
I Danmark har en bred majoritet i Folketinget enats om en politik som syftar till att få unga att vända...
2024-12-03
I Norge finns en vision om ett tobaksfritt samhälle på sikt och i den senaste nationella tobaksstrategin är målet att...
2024-11-27
Målet i den finska tobakslagen är att användningen av tobaks- och nikotinprodukter ska upphöra. I praktiken betyder det att mindre...
2024-11-11
Social- och hälsoministeriet i Finland fick inte något gehör när de 2023 försökte stoppade det vita snuset i Finland av...
2024-10-25
Regeringen vill inte längre ha minskat tobaksbruk som mål. Målet ska istället vara minskade medicinska och sociala skador av tobak...
Miljöpartiet är kritiska till att regeringen inte vill att minskat bruk ska vara målet för tobakspolitiken, utan istället vara minskade...
2024-10-15
En av de stora försäljarna av brunt snus online har fått sitt tillstånd återkallat. Företaget anses marknadsföra snuset på ett...
2024-10-14
Finlands riksdag har klubbat en rad beslut för att begränsa användningen av vitt snus: en mängd smaker förbjuds, distansförsäljning stoppas...
2024-10-03
Riksdagsledamoten Kim Berg, från Finlands socialdemokratiska parti (SDP), har ställt en skriftlig fråga till de nordiska regeringarna om de är...