Så sade en gång den legendariske fotbollsspelaren och Barcelonatränaren Johan Cruyff, som den 25 mars avled i lungcancer, 25 år efter det att han slutade röka.

Cruyff började röka som mycket ung och visade tidigt ett beteende som är karakteristiskt för starkt nikotinberoende. Efter sin första match för FC Barcelona tände han omgående en cigarett och nästa så fort han klivit ur duschen.

Ingen protesterade mot hans rökning.

Det var först när han 1988 blivit tränare för Barcelona som rökningen började bli ett problem. Under de två första åren vann klubben den europeiska cupvinnarcupen och spanska kungacupen.

Framgångarna medförde ökade förväntningar och en stressigare tillvaro för Cruyff. Det ledde till att han rökte ännu mer och fick akuta hjärtproblem i februari 1991. En dubbel by-passoperation blev nödvändig.

Cruyffs läkare framhöll att det rörde sig om en allvarlig skada och att Cruyff haft tur som opererades i tid. Det var möjligt att fortsätta arbeta som tränare, men däremot nödvändigt att sluta röka.

Längre fram berättade Cruyff att han slutade röka eftersom han fick veta att han skulle dö om han gjorde det.

Ett par månader efter operationen var Cruyff tillbaka som tränare. Det blev inledningen till FC Barcelonas ställning som en av Europas framgångsrikaste fotbollsklubbar.

Klubben har dessutom gått i bräschen för rökfri fotboll i kampanjen ”sluta röka med Barça” där klubbens stjärnor ger goda råd till folk som vill sluta röka.

Källor: Goal

Sluta röka med Barça

Läs vidare